Apvienoto Nāciju Organizācija otrdien aicināja pasaules valstu valdības savākt vismaz trīs miljardus dolāru, lai palīdzētu mazināt humanitārās krīzes, kurās karu, konfliktu un dabas katastrofu dēļ nonākuši aptuveni 45 miljoni cilvēku dažādos pasaules reģionos, galvenokārt sievietes, bērni un veci ļaudis.
"Mēs daudzkārt esam pieredzējuši, ka cilvēki labprāt ir gatavi palīdzēt, redzot televīzijas ekrānos izsalkušus bērnus, mirstošas mātes vai izmisušus tēvus. Bet neaizmirsīsim, ka daudzas nopietnākās pasaules krīzes norisinās tālu no televīzijas kamerām," sacīja ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, vēršoties pie potenciālo donorvalstu valdībām ar ikgadējo organizācijas aicinājumu. "Arī pēc tam, kad krīze vai konflikts ir beidzies, valstīm vajadzīgs atbalsts grūtajā pārejas laikā, līdz sasniegts miers," viņš atgādināja.

Minētā summa neietver Irākas un Afganistānas vajadzības, kas tiks atspoguļotas atsevišķos aicinājumos.

Kā izteicies ANO ārkārtējās palīdzības koordinators Jans Egelands, palīdzība būtu jāsniedz "tur, kur tā visvairāk vajadzīga, nevis tur, kur politiski fokusēta pasaules uzmanība". Pēc viņa teiktā, īpaši nopietna situācija ir Sudānā, kur dažādu konfliktu rezultātā pašlaik bez mājām palikuši visvairāk cilvēku.

Egelands, kas tikko atgriezies no Kongo Demokrātiskās Republikas un Ugandas, atzinis, ka no 2003.gadam lūgtajiem pieciem miljardiem dolāru izdevies savākt tikai divas trešdaļas.

Šā gada aicinājumā palīdzību lūgts sniegt galvenokārt vairākiem Āfrikas reģioniem, kā arī Tadžikistānai, Čečenijai, Ziemeļkorejai un palestīniešu teritorijām.

"Pasaulē nebūs miera, kamēr, neraugoties uz labklājības pieaugumu, miljoniem cilvēku joprojām dzīvo traģiskos apstākļos," piebildis Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!