Foto: AP/Scanpix

Sīrijas asiņainais konflikts turpinās jau vairāk nekā pusotru gadu. Prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem, cīnoties ar bruņoto nemiernieku grupām, vislielākie cietēji ir civiliedzīvotāji. Simtiem tūkstoši cilvēku ir devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm, bet palikušo dzīvības apdraud nežēlīgā karadarbība. Tomēr arī skarbajos kara apstākļos ārsti turpina cīnīties par cilvēku dzīvībām.

Sākušies kā civili protesti, nemieri Sīrijā ir pārauguši asiņainā pilsoņu karā, kurā saskaņā ar nevalstisko organizāciju datiem gājuši bojā vairāk nekā 33 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Pēdējo mēnešu smagākās kaujas notiek stratēģiski svarīgajā Alepo pilsētā, kas ir valsts ekonomiskais centrs un atrodas nozīmīgu ceļu krustpunktā, un Turcijas robežas tuvumā. Nemierniekiem, iegūstot kontroli pār pilsētu, būtu brīvs ceļš ieroču un citu rezervju piegādei no Turcijas. Tāpēc kontrole pār pilsētu ir stratēģiski svarīga abām karojošajām pusēm.

Tomēr arī šeit savu darbu sprādzienu un šāvienu troksnī turpina mediķi. BBC korespondents oktobrī apmeklēja slimnīcu vienā no Alepo dienvidu rajoniem, frontes līnijas tuvumā.

Pie slimnīcas ieejas vērojamas asinis, ķermeni un asaras, redzēto apraksta BBC korespondents Jans Panels. Slimnīcas augšējie stāvi ir sagrauti artilērijas ugunī. Sienās ir caurumi un medicīnas ekipējums mētājas pa grīdu gruvešos. Ārsti norāda, ka slimnīcai šāviņi ir trāpījuši jau 12 reizes, pieļaujot, ka ārstniecības iestāde ir kļuvusi par „leģitīmu" armijas mērķi, jo līdzās civiliedzīvotājiem te sniedz palīdzību arī kaujiniekiem.


Ārstniecības iestādē ir palikušas tikai divas vietas, kur ķirurgi var operēt, bet visa slimnīca pastāvīgo uzbrukuma draudu dēļ ir ietilpināta uzņemšanas zālē un pagrabā.

Ik dienu uz slimnīcu nogādā vairāk nekā 100 ievainoto, kuriem palīdzēt bez pienācīga aprīkojuma cenšas mazāk nekā desmit ārstu. Daži pacienti ir kaujās ievainoti nemiernieki, bet lielākā daļa - artilērijas, lidmašīnu un helikopteru triecienos cietuši civiliedzīvotāji.

Ārstus apdraud ne tikai darbs artilērijas apšaudē un frontes līnijas tuvumā - daži mediķi ir apcietināti un nogalināti, atklāja viens no ķirurgiem. Ar nogurumu un fatālismu balsī mediķis atklāj, ka viņam vairs nav iemesla baidīties. „Mēs esam zaudējuši visu: mēs esam zaudējuši savu zemi, zaudējuši mieru, mēs esam zaudējuši vairāk nekā 30 000 cilvēku. Mums vairs nav ko zaudēt."

Uz operāciju galda sāpēs un bailēs kliedz divus gadus vecais Ahmeds, kuram ķirurgs šuj atpakaļ skalpu, redzēto atstāsta korespondents. Bērns ir ievainots, kad viņa mājā trāpīja raķete. No viņa sašķaidītajām lūpām plūst asinis. Blakus guļ smagi cietis pusaudzis.

Ik pēc dažām minūtēm slimnīcā nogādā jaunus artilērijas apšaudēs ievainotos. Sešus cietušos atnes pēc tam, kad tuvumā atskanējis artilērijas lādiņa sprādziens.

Reportieris apraksta, kā sāpēs vaid Ali Abu Mohameds, no kura ķermeņa šrapneļa gabaliņus velk ārā veterinārārsts. „Te ir par maz cilvēku ārstu," norāda veterinārs, pamatojot savu brīvprātīgo darbu slimnīcā. Tāpat kā citi mediķi, viņš nevēlas atklāt savu vārdu. Tikmēr operāciju zālē, uz kuru ved asins pēdas zemē, mediķiem nav izdevies glābt Mohameda septiņus gadus vecā dēla Hamuda dzīvību, vēsta BBC. Atbrīvotājā vietā nekavējoties ienes nākamo pacientu - ievainotu nemiernieku.

Slimnīcā ir tikai dažas telpas, kurās ārstēt izdzīvojušos, bet mirušos noliek uz trotuāra pie ēkas. Te novieto arī segā ietītu Hamuda līķi. Viņa tēvs Ali, kuram turpina sniegt palīdzību, vēl nezina par dēla nāvi.

Pie mazā ķermeņa sapulcējušies vairāki vīri - kaimiņi un nemiernieki. „Bašars al Asads ir bērnu slepkava," BBC citē vienu no viņiem. Valdība savus oponentus sauc par ārzemju algotiem „Al Qaeda" biedriem, norāda viens no cīnītājiem. „Ko izdarīja šis bērns? Vai viņš ir terorists? Vai viņš bija bruņots?" ar rūgtu ironiju jautā kaujinieks.


Ieilgušajā konfliktā civiliedzīvotāji, kuri ir iesprostoti starp armiju un nemierniekiem, zaudē visvairāk. Glābt dzīvības nekad nav bijis tik svarīgi, un reti tas ir bijis tik grūti un bīstami, nobeidz Panels.

Jau vēstīts, ka Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!