Foto: Publicitātes foto
ASV Jūras kara spēki jau tuvākā gada laikā varētu sākt izmantot tālvadāmas bruņotas patruļlaivas, lai droši izvadītu karakuģus pa bīstamiem jūrasceļiem un aizstāvētu tos, žurnālistiem pastāstījis flotes pētījumu vadītājs kontradmirālis Metjū Klanders.

Šī tehnoloģija, kas aizgūta no ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) Marsa zondēm, ne vien ienesīs būtiskas pārmaiņas amerikāņu flotes darbībā, bet neapšaubāmi izraisīs arī jaunus jautājumus un jaunas bažas par robottehnikas lomas pieaugumu karošanā.

Augustā veikts izmēģinājuma brauciens pa Virdžīnijas štata Džeimsas upi, kurā 13 šādas nelielas, aptuveni 11 metrus garas patruļlaivas eskortēja lielāku kuģi, imitējot braucienu cauri iedomātam jūras šaurumam. Saskaņā ar izmēģinājuma scenāriju piecas robotlaivas to apsargāja, bet pārējās astoņas pārbaudīja "aizdomīgu" tuvumā esošu kuģi, aplencot to un nodrošinot "savam" kuģim iespēju netraucēti turpināt ceļu. "Tas varētu būt Malakas šaurums, tas varētu būt Hormuza šaurums," stāstījis Klanders.

Šādu patruļlaivu apkalpē parasti ir trīs vai četri jūrnieki, bet, apgādājot tās ar robotsistēmu, viens cilvēks varēs pārraudzīt divdesmit laivas.

Robotlaivas varēs izmantot neletālu aprīkojumu - skaņas un gaismas signālus, bet tās var tikt aprīkotas arī ar 50.kalibra ložmetēju un pēc apkalpojošā jūrnieka rīkojuma šaut uz ienaidnieka kuģi.

Bojājumu gadījumam paredzēti divi atsevišķi sakaru kanāli, kas domāti patruļlaivas apstādināšanai.

Atšķirībā no bezpilota lidmašīnām, piemēram, pazīstamajām "Predator" un "Reaper", robotlaivas ir autonomākas un operatoram tās nav nemitīgi jāvada - tās darbojas sinhronizēti cita ar citu, izraugoties labāko maršrutu un sajūtot šķēršļus savā ceļā.

ASV armijas eksperti uzskata, ka šāds jaunievedums palīdzēs pasargāt jūrnieku dzīvības un vairos flotes iespējas.

Tomēr skeptiķi brīdinājuši par risku, ko rada šādu bruņotu robotu izplatīšana, ja par to lietošanu netiek diskutēts un tā nav stingri reglamentēta.

Pēc Klandera teiktā, šāda tehnoloģija ir diezgan lēta un ar to var viegli aprīkot gan flotē jau esošās patruļlaivas, gan, iespējams, arī citus kuģus. "Runa ir par tūkstošiem un nevis miljoniem [dolāru]," viņš piebildis. Šādas patruļlaivas varētu izmantot gan ostu aizsardzībai, gan īpašo uzdevumu spēku transportēšanai.

Viņš pieminējis 2000.gadā notikušo uzbrukumu ASV karakuģim "USS Cole" pie Jemenas krastiem, kur kuģa tuvumā tika uzspridzināta neliela mīnēta laiva, nogalinot 17 un ievainojot 39 amerikāņu jūrniekus.

"Ja mums toreiz būtu bijušas tādas iespējas, mēs noteikti būtu izglābuši šo kuģi," paziņojis Klanders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!