Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidenta amata kandidātu – pašreizējā valsts galvas, demokrāta Baraka Obamas un republikāņa Mita Romnija – otrajā debašu raundā saskaņā ar socioloģiskajām aptaujām un ekspertu vērtējumiem uzvarējis Obama, ziņo ārvalstu masu mediji.

Otrajā debašu raundā, kas notika Hofstras universitātē Hempstedā, jautājumus kandidātiem uzdeva ne tikai telekompānijas CNN politikas apskatnieks, bet arī paši vēlētāji.

Saskaņā ar CNN aptauju, vairākums skatītāju (46%) uzreiz pēc debašu noslēguma uzskatīja, ka tajās uzvarējis Obama, bet par Romnija uzvaru bija pārliecināti 39%. Pārējie respondenti nevarēja sniegt atbildi, vēsta ”Interfax”.

Pēc pirmajām debatēm 3.oktobrī saskaņā ar aptaujām uzvarējis Romnijs, kuram uzvaru piešķīruši 67%, bet Obamu toreiz atbalstījuši vien 25%.

Otrdien Hempstedā notikušajās debatēs Obama bijis daudz agresīvāks un asos izteikumos kritizējis Romnija ekonomisko plānu, kas paredz piešķirt nodokļu atlaides uzņēmumiem. Pēc Obamas teiktā, šāds plāns izdevīgs vien bagātajiem iedzīvotājiem. Savukārt Romnijs atgādinājis Obamam par viņa neveiksmēm ekonomikas atveseļošanā un klāstījis, ka nodokļu samazināšana lielajiem uzņēmumiem ļaus attīstīt biznesu, kas veicinās ekonomisko izaugsmi un radīs jaunas darbavietas.

Romnijs arī vērsies ar asu kritiku pret Obamas ārpolitikas kursu, norādot, ka Obama nevelta pietiekamu uzmanību ASV drošībai un piekopj pārāk mīkstu politiku pret Irānu un Sīriju.

Uz to Obama atzīmējis, ka ASV domā par drošību, aktīvi apkarojot terorismu, un atgādinājis, ka pildījis savu solījumu – tikt galā ar teroristu grupējuma ”Al Qaeda” dibinātāju Usamu bin Ladenu.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks 6.novembrī. Abiem kandidātiem paredzēts vēl viens debašu raunds, kas notiks 22.oktobri Floridā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!