ASV Zivju un savvaļas dienests (FWS) sācis izmeklēšanu par lauvas Sesila nogalināšanu Zimbabvē, taču amatpersonām nav izdevies sazināties ar pašu mednieku – Minesotas zobārstu Valteru Palmeru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Palmers jūlijā nelikumīgi nomedīja 13 gadus veco Sesilu  Zimbabves Hvanges nacionālā parka slaveno lauvu tēviņu, kurš bija galvenais tūristu apskates objekts. Mednieks pēc tam izplatīja paziņojumu, ka paļāvies uz vietējiem gidiem un uzskatījis medības par legālām.

FWS norāda, ka ir "dziļi satraukts" par "traģisko" Sesila nāvi. "Mēs pašlaik vācam faktus un palīdzēsim Zimbabves amatpersonām jebkādā pieprasītajā veidā," teikts FWS paziņojumā.

Tomēr dienestam pēc vairākiem mēģinājumiem nav izdevies sazināties ar Palmeru. FWS norāda, ka zobārstam vai viņa pārstāvjiem nekavējoties jāsazinās ar dienestu.

Palmera pašreizējā atrašanās vieta nav zināma, bet tiek uzskatīts, ka viņš pēc lauvas nomedīšanas 1. jūlijā ir atgriezies ASV.

Kamēr Āfrikā Sesila nogalināšana nav izpelnījusies plašu mediju uzmanību, Rietumu pasaulē Palmera medības ir izraisījušas sašutuma vilni. Atklājies, ka Palmers ir kaislīgs trofeju mednieks, turklāt iepriekš ASV sodīts par nelikumīgām melnā lāča medībām.

Pie Palmera zobārstniecības Mineapolisā, kas kopš ziņu par Sesila nāvi parādīšanās ir slēgta, cilvēki salikuši dzīvnieku mīkstās mantiņas, kā arī uzrakstus, kuros mednieks nosaukts par "slepkavu".

Trešdien pie ēkas pulcējās protestētāji. Savukārt ceturtdien Baltais nams paziņoja, ka izskatīs vairāk nekā 100 000 cilvēku parakstīto petīciju, kurā pieprasīta Palmera izdošana Zimbabvei. Baltais nams gan precizē, ka lēmums par pilsoņu izdošanu ir Tieslietu ministrijas kompetence.

Vēstīts, ka Zimbabves slavenākais lauva Sesils izvilināts no Hvanges nacionāla parka teritorijas, sašauts ar loku un bultu, bet piebeigts ar šauteni tikai pēc 40 stundām, kad mednieku grupai izdevās viņu atrast. Palmers par medībām maksājis aptuveni 50 000 dolāru.

Sesilam pēc tam nogriezta galva un viņš nodīrāts. Lauvas ķermeni izdevies atrast pateicoties GPS aprocei, kas Sesilam bija piestiprināta Oksfordas Universitātes pētījuma ietvaros.

Mednieki aproci centušies iznīcināt, taču tas nav izdevies.

Zimbabves varasiestādes aizturējušas divus vietējos iedzīvotājus, kuriem par malumedniecību draud līdz 15 gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!