Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien ieradies vizītē Pakistānā, kuras jauno valdību cer pamudināt uz aktīvāku cīņu pret islāmistu kaujiniekiem laikā, kad ārvalstu karavīri 2014.gadā gatavojas atstāt Afganistānu.

Šī ir pirmā ASV valsts sekretāra vizīte Pakistānā kopš 2011.gada oktobra, kad uz Pakistānu devās toreizējā ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Ceturtdien Kerijam ieplānotas tikšanās ar Pakistānas prezidentu Asifu Ali Zardari, premjerministru Navazu Šarifu un Pakistānas bruņoto spēku komandieri ģenerāli Ašfaku Kajani.

Pakistānas un ASV attiecības krasi pasliktinājās 2011.gadā, kad ASV karaflotes īpašo uzdevumu vienības SEAL karavīri slepenā operācijā Pakistānā nogalināja teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu un NATO gaisa spēku triecienā tika nogalināti 24 karavīri.

Pakāpeniski abām valstīm ir izdevies attiecības uzlabot, tomēr tās vēl ne tuvu nav ideālas.

Islamabada pieprasa, lai ASV pārtrauktu bezpilota lidaparātu uzlidojumus, kas tiek vērsti pret starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" mērķiem un talibu kaujiniekiem. Islamabada nav mierā arī ar Vašingtonas uzstājīgajiem aicinājumiem pielikt lielākas pūles islāmistu radīto draudu apkarošanai.

Pakistāna uzskata, ka ASV nenovērtē upurus, ko tā nesusi, cīnoties karā pret terorismu.

ASV amatpersonas paudušas cerību, ka Šarifa iecelšana premjerministra amatā un ASV vadīto ārvalstu karavīru aiziešana no Afganistānas piedāvā jaunu iespēju abu valstu attiecībās koncentrēties uz reālistiskākiem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!