Naktī uz piektdienu neidentificētie ļaundari nozaguši daļu no metāliskajiem vārtiem - saukli "Arbeit macht frei" (Darbs dara brīvu) -, kas bija piestiprināts virs ieejas bijušajā Aušvicas koncentrācijas nometnes teritorijā, vēsta poļu laikraksts "Gazeta Wyborcza".

Pēc dažādiem datiem, zādzība notikusi periodā no pulksten trijiem naktī līdz pulksten sešiem no rīta pēc vietējā laika. Muzeja darbinieki, kas pašlaik iekārtots nometnes teritorijā, piezvanījuši policijai un paziņojušu par zādzību. Līdz šim brīdim tiesībsargājošām iestādēm tomēr nav izdevies noskaidrot nozieguma apstākļus. Nekādus pieņēmumus par to, kas varēja nozagt vārtu daļu, policija nemin.

Aušvicas nometnē netālu no Krakovas Otrā Pasaules kara laikā tika iznīcināti līdz pat 1,5 miljoniem cilvēku. Vairākums no tiem bija ebreji, tomēr starp ieslodzītajiem bija arī poļi, čigāni un citu tautību pārstāvji.

Muzejs nometnes teritorijā tika atvērts 1947. gadā. Tas iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Ik gadu muzeju apmeklē miljoniem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!