Eiropas Savienība (ES) varētu piedāvāt Baltkrievijai ekonomisko palīdzību, ja tā izpildīs noteikumus, līdzīgus tiem, kādus aizdevumu paketes saņemšanai izvirzījis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), otrdien paziņoja ES ārlietu komisāre Benita Ferero-Valdnere.

Tomēr pēc sarunām ar Baltkrieviju ES amatpersonas lika saprast, ka tai nepieciešams lielāks progress demokrātijas un cilvēktiesību jomā, pirms tā saņemtu šo palīdzību cīņai pret globālo ekonomisko krīzi.

"Mēs varētu atvērt pilnu mūsu attiecību potenciālu, ja tiešām tiks veiktas pārliecinošas un neatgriezeniskas reformas," kopā ar Baltkrievijas ārlietu ministru Sergeju Martinovu sarīkotajā preses konferencē teica Ferero-Valdnere.

"Mēs apsveram iespēju sniegt makrofinansiālu palīdzību un Baltkrievijai turpmāk saņemt Eiropas Investīciju bankas (EIB) un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) aizdevumus."

Pēc viņas teiktā, ir pāragri minēt, cik daudz naudas Baltkrievija saņemtu. Jautāta par pievienotajiem noteikumiem, viņa teica: "Noteikumi ir tādi paši kā Starptautiskajam Valūtas fondam."

Pagājušā gada decembrī SVF apstiprināja 2,5 miljardu dolāru (1,2 miljardu latu) ārkārtas aizdevuma paketi, lai palīdzētu tai pārdzīvot finanšu krīzi.

SVF norādīja, ka Baltkrievija piekritusi veikt pasākumus, tostarp arī nostiprināt monetārās un valūtas kursa politikas ietvarus, samazināt valsts investīcijas un banku tiešos aizdevumus, kā arī stingri ierobežot algas sabiedriskajā sektorā.

Pagājušajā mēnesī fonds palielināja finansiālo atbalstu Minskai, piešķirot vienu miljardu dolāru saskaņā ar pārskatīto ekonomisko programmu.

Baltkrievija cenšas uzlabot attiecības ar Rietumiem pēc gadiem ilgās izolācijas saistībā ar apsūdzībām prezidentam Aleksandram Lukakšenko par pamattiesību pārkāpumiem.

ES ir ieinteresēta intensificēt sakarus ar Baltkrieviju kā tranzītvalsti enerģijas piegādē no Krievijas.

Krievija solījusi Baltkrievijai divu miljardu dolāru kredītu, lai palīdzētu tai pārvarēt ekonomisko krīzi, taču Maskavas un Minskas attiecības ir pasliktinājušās kopš 2007.gada strīda par enerģijas cenām.

Krievija arī ir nobažījusies par Minskas attiecību uzlabošanos ar ES, kas aizvadītajā gadā atcēla dažas soda sankcijas, arī aizliegumu Lukašenko un citām amatpersonām iebraukt Eiropas Savienībā.

Taču, liekot saprast papildu reformu nepieciešamību, Ferero-Valdnere teica: "Mēs esam gatavi atbalstīt Baltkrieviju un atjaunot sakarus ar to, ja Baltkrievija apliecinās, ka tā nopietni apņēmusies veikt pasākumus demokrātijas un pamatbrīvību virzienā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!