Foto: Reuters/Scanpix
Šovasar apcietinātajam pazīstamajam baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, kas novembra sākumā stājās tiesas priekšā, tiks izvirzītas jaunas apsūdzības, kas pēc būtības atšķirsies no līdzšinējām apsūdzībām nodokļu nemaksāšanā, vēsta Baltkrievijas opozīcijas interneta vietne "Charter97.org", citējot prokuroru Vladimiru Sajkovski.

Saistībā ar to tiesa apmierinājusi prokurora prasību pārtraukt prāvu līdz 16.novembrim, lai viņš varētu šīs apsūdzības sagatavot.

Kā uzskata aktīvista līdzgaitnieks Valentīns Stefanovičs, jaunās apsūdzības var būt gan vieglākas, gan smagākas par pašreizējām, piemēram, Beļacki var apsūdzēt, ka viņš darbojies nereģistrētas organizācijas vārdā, un tādā gadījumā apsūdzības varētu draudēt arī citiem Baltkrievijā aizliegtā cilvēktiesību centra "Vjasna" darbiniekiem.

Kā ziņots, Parīzē bāzētās Starptautiskās Cilvēktiesību federācijas viceprezidents Beļackis tika aizturēts augusta sākumā. Līdz ar aktīvista arestu atklājās apkaunojošs fakts, ka apsūdzību izvirzīšanā faktiski palīdzējušas Polija un Lietuva, kas Minskai saskaņā ar divpusējiem tiesiskās palīdzības līgumiem izpaudušas informāciju par baltkrievu nevalstisko organizāciju banku kontu numuriem.

Kā liecina prāvas gaita, šis apstāklis vēl liks sevi manīt, lai gan abas valstis atvainojušās par notikušo, taisnojoties, ka Baltkrievijas varasiestādes šo savstarpējās palīdzības sistēmu izmantojušas ļaunprātīgi.

Līdz šim Beļackim izvirzītas oficiālas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas sevišķi lielos apmēros, par ko draud cietumsods uz laiku līdz septiņiem gadiem. Konkrēti, apsūdzībās teikts, ka no 2007. līdz 2010.gadam viņš nav samaksājis nodokļos aptuveni 41 000 dolāru no līdzekļiem, kas ienākuši viņa kontos Lietuvas un Polijas bankās.

Naudu viņa kontos ieskaitījušas Zviedrijas Helsinku komiteja, Norvēģijas Helsinku komiteja un Nīderlandes Ārlietu ministrija.

Pats apsūdzētais norāda, ka šie līdzekļi bijuši domāti cilvēktiesību centram "Vjasna", bet prokurori apgalvo, ka tie esot bijuši viņa personiskie līdzekļi.

Pēc Beļacka teiktā, liela daļa no šiem līdzekļiem nav nonākusi Baltkrievijā, bet izdota informatīvu materiālu gatavošanai vai semināru rīkošanai citās valstīs.

Cilvēktiesību aizstāvja kolēģi un atbalstītāji uzskata, ka apsūdzības ir politiski motivētas.

Pirms pārtraukuma izsludināšanas tiesa izpildīja apsūdzētā advokāta prasību pievienot lietas materiāliem kādu dokumentu, kurā teikts, ka Lietuvas Tieslietu ministrija Baltkrievijai nodevusi "patiesībai neatbilstošu informāciju" par līdzekļiem Beļacka un Stefanoviča kontos.

Taču prokurors tiesai norādījis uz medijos citētajiem Lietuvas tieslietu ministra vietnieka un Lietuvas vēstnieka Baltkrievijā vārdiem, kas, viņaprāt, apliecina, ka iepriekš Minskai nodotie Lietuvas banku dokumenti ir īsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!