Foto: AFP/Scanpix

Romas pāvests Benedikts XVI pēc atkāpšanās no amata saglabās goda titulu "Viņa Svētība" un būs "emeritētais pāvests", otrdien paziņoja Vatikāns.

Viņš valkās "vienkārši baltu sutanu", bet viņa amata gredzens, atbilstoši Vatikāna tradīcijām, tiks iznīcināts, paskaidroja Vatikāna pārstāvis. Viņš noliks malā sarkanos "zvejnieka apavus", kas ir pāvesta tērpa daļa, un valkās brūnus mokasīnus, ko pagājušajā gadā vizītes laikā Meksikā viņam uzdāvinājis kāds kurpnieks, atsaucoties uz Vatikānā ziņoto, vēsta aģentūra "Reuters". 

Benedikts XVI ceturtdien kļūs par pirmo pāvestu sešu gadsimtu laikā, kurš ir atteicies no troņa, nevis valdījis līdz mūža beigām. Vatikānam nu bija jāizlemj, kā ekspāvestu godās un ko viņš valkās, jo, ņemot vērā ilgo laika periodu kopš iepriekšējās pāvesta atkāpšanās, ticības kalpiem nebija uzreiz skaidrs, kā būtu jārīkojas.

Jau vēstīts, ka Benedikts XVI 11. februārī paziņoja, ka mēneša beigās atkāpsies no amata, jo cienījamā vecuma dēļ vairs nespēj ar pilnu atdevi pildīt pāvesta pienākumus.

"Šī iemesla dēļ, un labi saprotot šī soļa nopietnību, ar pilnu brīvību es paziņoju, ka es atsakos no kalpošanas par Romas Bīskapu, svētā Pētera pēcteci, ko kardināli man uzticēja 2005. gada 19. aprīlī[..]," teikts pāvesta paziņojumā. Pāvests norāda, ka Svētais Krēsls būs vakants no 2013. gada 28. februāra astoņiem vakarā.

Kādreizējo kardinālu, 1927. gadā dzimušo Jozefu Aloīzu Racingeru, par pāvestu ievēlējā 2005. gadā pēc Vatikāna vadītāja Jāņa Pāvila II nāves. Toreiz 78 gadu vecais Benedikts XVI kļuva par vienu no vēsturē vecākajiem ievēlētajiem pāvestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!