Foto: AP/Scanpix

Ukrainas milicijas specvienība "Berkut" trešdienas rītā sākusi uzbrukumu opozīcijas atbalstītāju pārņemtajai Kijevas domes ēkai, tomēr trieciens bijis neveiksmīgs un policija atkāpusies vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Pirms uzbrukuma pie ēkas piebraukuši trīs autobusi ar drošībniekiem, kas nobloķējuši ēkas ieeju. Kaujinieki aizsargķiverēs un bruņuvestēs centās ielauzties iekšā, ziņo aģentūra.

Pie ieejas domē sākušās milicijas un demonstrantu, kuri ierodas no Neatkarības laukuma, sadursmes. Tikmēr ēkā esošie opozicionāri no otrā stāva loga ar ugunsdzēsības šļūtenēm lējuši uz iebrucējiem ūdeni. 

Iepriekš izskanēja ziņas, ka daļa miliču ielauzusies ēkā, tomēr apstiprinājums tam netika gūts.

Pie Domes ieejas novietotajiem milicijas autobusiem centušies pievienoties vēl divi, tomēr pūlis tos nav laidis klāt. Pa transportlīdzekļiem mestas arī dažas petardes un dūmu svece. Miliči likuši lietā asaru gāzi, ziņo vietne “KyivPost”.

Pēc neveiksmīga mēģinājuma ielauzties ēkā kaujinieki atgriezušies autobusos un aizbraukuši Neatkarības laukuma virzienā.

Domes ēkā 11. decembra rītā bijuši ap 200 opozīcijas atbalstītāju. Milicijas specvienība ēkai piekļūt centusies jau naktī.

Vēstīts, ka naktī uz trešdienu milicija sākusi izdzenāt pret valdību noskaņotos demonstrantus to pulcēšanās vietā Kijevas Neatkarības laukumā.

Liecinieki gan ziņojot par periodisku saķeršanos starp protestētājiem un specvienību kaujiniekiem. Ir ziņas par cietušajiem. Drošības spēki ir nojaukuši daļu barikāžu un telšu.

Opozīcijas pārstāvji arī aicinājuši visus valsts iedzīvotājus doties ielās un tiek ziņots, ka uz Neatkarības laukuma pusi plūstot aizvien vairāk cilvēku. Saskaņā ar opozīcijas avotu ziņām laukumā ir aptuveni 15 000 cilvēku.

Trīs pusēs Neatkarības laukumam pulcējas liels skaits miliču, ziņo raidsabiedrība BBC. Protestētāji zemē laistījuši ūdeni, lai, sasalstot ledū, tas traucētu drošības spēkiem iebrukt laukumā. Protestētāji izkliedz saukļus un dzied Ukrainas himnu.

Pie miličiem ar lūgumu nepildīt "noziedzīgas pavēles" vērsies kāds mācītājs, norāda BBC.

"Riebumu" par milicijas vēršanos pret demonstrantiem otrdien vakarā izteikušas ASV.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Ukrainas valdība nolēma pārtraukt gatavošanos asociācijas līguma ar ES parakstīšanai. Šajā pat dienā, protestējot pret šo valdības soli, cilvēki pulcējās demonstrācijā Kijevas Neatkarības laukumā. Protesta akcijas turpinājās arī nākamajās dienās kā Kijevā, tā arī citās Ukrainas pilsētās.

Naktī uz 30.novembri milicija, pielietojot brutālu spēku, Kijevas protesta akcijas dalībniekus izklīdināja. Cietsirdīgā milicijas rīcība izraisīja šoku Ukrainas sabiedrībā, un protesta akcijas sākās ar jaunu spēku - vairs jau ne tikai pret valdības atteikšanos no integrācijas ar ES, bet arī pret milicijas brutalitāti un valsts vadību, kas šādas metodes atbalsta.

30.novembrī protesta demonstrācijās Kijevas centrā pulcējās 10-15 tūkstoši cilvēku, bet 1.decembrī - vismaz pusmiljons cilvēku.

Savukārt svētdien Kijevas centrā protestētāji ar trosēm nogāza "ļeninekli". Naktī uz pirmdienu Odesā bojāts vēl viens Ļeņina piemineklis.

Naktī uz otrdienu milicija izdzenāja demonstrantus un nojauca barikādes pie valdības ēkām Kijevas centrā. Protestētāji turpina pulcēties pilsētas galvenajā laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!