Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais Borisa Jeļcina administrācijas vadītājs otrdien paziņoja, ka Krievijas pirmais prezidents pēdējos gados bijis vīlies paša izraudzītajā pēctecī Vladimirā Putinā.

Šis retais komentārs no bijušā Jeļcina administrācijas vadītāja un znota Valentīna Jumaševa saņemts laikā, kad Krievija piemin Krievijas pirmo demokrātiski ievēlēto līderi, kuram otrdien būtu palikuši 80 gadi.

Plašā intervijā laikrakstam "Moskovskij Komsomoļec", piesardzīgi izraugoties vārdus, Jumaševs teica, ka pēdējos gados Jeļcins jutās vīlies Putinā. Jautāts par to, Jumaševs atbildēja: "Es neteikšu, ka tā nebūtu patiesība."

"Mums neapšaubāmi ir tendences, kas būtu sarūgtinājušas Borisu Jeļcinu un sarūgtina mūs," sacīja Jumaševs, kura sieva ir viena no Jeļcina divām meitām - Tatjana.

"Manuprāt, viņš būtu domājis: ar pašreizējiem resursiem un iespējām un labvēlīgajos ekonomiskajos apstākļos, kādos nokļuvusi Krievija, tā būtu varējusi izdarīt vairāk."

Jeļcins dramatiski atkāpās no amata 1999.gada vecgada vakarā un nodeva valsti Putinam, kura prezidentūra no 2000. līdz 2008.gadam iezīmējās ar stingrāku valsts kontroli pār sabiedrību un Krievijas un Rietumu attiecību pasliktināšanos.

Jeļcins atturējās publiski kritizēt Putinu, kurš tagad ieņem premjerministra amatu. Jumaševs teica, ka Jeļcins nevarēja publiski kritizēt cilvēku, kuru viņš uzskatīja "par savu politisko dēlu, savu projektu, savu bērnu".

"Iedomājieties, ka jums ir kompānija, kuras radīšanai bija vajadzīgi desmit gadi," sacīja Jumaševs. "Jūs bezgala ilgi meklējat pēcteci. Jūs viņu atrodat. Taču, pat ja jūs domājat, ka viņš kaut ko dara citādi, nekā jūs to būtu darījis, vai jūs viņu kritizētu?"

Jeļcins domāja, ka atkāpšanās no amata un valsts nodošana Putinam vecgada vakarā būtu "skaists žests". "Ideja, ka jauns cilvēks kļūs par valsts galvu tieši vecgada vakarā pirms 2000.gada sākšanās, viņam šķita traki skaista ideja," sacīja Jumaševs. "Kad viņš man to pirmo reizi pateica, viņam acis mirdzēja."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!