Foto: AFP/Scanpix
Ēģiptes augstākā tiesa ir nolēmusi, ka bijušais valsts premjerministrs Ahmeds Šafiks var turpināt cīņu šajā nedēļas nogalē plānotajās prezidenta vēlēšanās, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesa vērtēja to, vai bijušajam premjeram, kā iepriekšējās varas pārstāvim ir tiesības kandidēt uz prezidenta amatu. Nesen Ēģiptē tika ieviests likums, kurš liedz bijušajiem valsts varas vadītājiem kandidēt uz amatiem jaunajās vēlēšanās. Tiesa atzina, ka šis likums ir pretrunā ar konstitūciju.

Vēlēšanu otrajā kārtā Šafiks sacentīsies ar otro kandidātu Musulmaņu brālības kandidātu Mohammedu Mursi.

BBC atgādina, ka Mursi un Šafiks pārstāv atšķirīgus Ēģiptes sabiedrības strāvojumus. Šafiks īsu laiku bija gāztā prezidenta Hosni Mubaraka premjerministrs un viņš tiek uzskatīts par vecā režīma pārstāvi.

Pie tiesas ēkas, kur tika paziņots lēmums, pulcējās kupls protestētāju pulks. Tiesas ēka tika stingri apsargāta – ap ēku tika nostieptas dzeloņstieples un to apsargāja bruņoti policisti.


Daudzi sanākušie demonstranti izsauca rupjus saukļus, prasot Šafika diskvalifikāciju no prezidenta vēlēšanu sacīkstes. Cilvēki sauca, ka politiķis ir diskvalificējams, jo "ir no vecās gvardes" un viņa ievēlēšana "būtu pazemojums Ēģiptes tautai".

Pirmajā vēlēšanu kārtā Mursi ieguvis 5 764 952 balsis, bet Šafiks - 5 505 327 vēlētāju atbalstu. Prezidenta vēlēšanu otrā kārta notiks 16. un 17.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!