Foto: AFP/Scanpix
Izraēlas bijušajam premjerministram Ehudam Olmertam un vēl vairākām personām ceturtdien izvirzītas apsūdzības par kukuļņemšanu lielā nekustamo īpašumu skandālā, informēja avoti Izraēlas tieslietu sistēmā.

Olmertam jau inkriminēta kukuļņemšana saistībā ar nekustamā īpašuma darījumiem, kas notikuši, kad viņš bija Jeruzalemes mērs, bet viņš tiek turēts aizdomās par likuma pārkāpumiem arī laikā, kad bija valsts premjerministrs. Kopumā viņš pašlaik apsūdzēts trīs savstarpēji nesaistītās lietās par krāpšanos un kukuļņemšanu.

Viņš tiek apsūdzēts par kukuļņemšana 90.gados, kad bija Jeruzalemes mērs, nogludinot ceļu liela dzīvokļu kompleksa būvniecībai Jeruzalemē, kurai bija nepieciešamas radikālas izmaiņas zonējuma noteikumos.

2011.gada martā Izraēlas Tieslietu ministrija paziņoja, ka gatavojas izvirzīt apsūdzības 18 cilvēkiem, tostarp Olmertam, par iespējamo kukuļņemšanu laikā, kad viņš bija pilsētas vadītājs, uzsverot, ka ir atrasti pierādījumi, kas apliecina, ka Jeruzalemes pašvaldības amatpersonas saņēma kukuļus par projektu atbalstīšanu to attīstītāju interesēs.

2010.gada aprīlī prokurori viņu oficiāli nosauca par galveno aizdomās turamo lietā par apmēram 1,5 miljonu šekeļu (211 300 latu) nelikumīgu saņemšanu apmaiņā pret palīdzību virzīt Jeruzalemes dzīvojamo māju kompleksa celtniecību 90.gados.

Izraēlas policija bijušo premjeru ir pratinājusi vismaz trīs reizes, un viņš vienmēr visas izvirzītās apsūdzības ir noliedzis.

Olmerts tiek apsūdzēts arī par to, ka, atrazdamies Jeruzalemes mēra un vēlāk arī rūpniecības un tirdzniecības ministra amatā toreizēja premjera Ariela Šarona valdībā, nelegāli saņēmis simtiem tūkstošu dolāru no ASV uzņēmēja Morisa Talanska. Viņu apsūdz arī saistībā ar lieliem izdevumiem ārzemju braucienos un par dienesta stāvokļa izmantošanu ministra amatā, lai palīdzētu savai uzticības personai noslēgt nekustamā īpašuma darījumu.

Bijušais Izraēlas premjers ir atzinies, ka pieņēmis naudu no Talanska kā ziedojumus kampaņai, kad 1993. un 1998.gadā kandidējis uz Jeruzalemes mēra amatu, kā arī labējās partijas "Likud" priekšsēdētāja vēlēšanās 1999. un 2002.gadā. Viņš arī pavēstīja, ka ASV uzņēmējs viņam "palīdzēja segt iztrūkumus pēc vēlēšanām", tomēr noliedza, ka būtu izmantojis līdzekļus savām vajadzībām vai ņēmis kukuļus.

Olmerts 2008.gada 21.septembrī oficiāli paziņoja par atkāpšanos no amata saistībā ar iespējamu apsūdzību izvirzīšanu korupcijā, bet turpināja pildīt premjera pienākumus līdz 2009.gada marta beigām, kad premjera amatu ieņēma Benjamins Netanjahu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!