Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Turcijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Ilkers Bašbu ceturtdien arestēts aizdomās par mēģinājumu 2003.gadā sarīkot valsts apvērsumu, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Bašbu, kurš 2010.gadā devās pensijā, ir augstākā ranga amatpersona, kura iesaistīta organizācijas "Ergenekon" lietā, kas turēta aizdomās iespējamā valsts apvērsuma plānošanā 2003.gadā pret premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību.

Ģenerālis Bašbu pret viņu vērstās aizdomas noraida. "Tas ir traģikomiski – apsūdzēt kādu, kas komandējis Turcijas armiju, teroristiskas grupas vadīšanā," Turcijas medijiem sacījis ģenerālis. Viņš uzsvēris, ka Turcijas armija ir viena no lielākajām un to saistīt ar kādu teroristisku organizāciju ir smieklīgi.

Apsūdzība uzskata, ka slepenās organizācijas "Ergenekon" mērķis bijis radīt Turcijā politisko haosu, izmantojot arī atentātus pret ietekmīgām personām un sprādzienu rīkošanu, tādējādi izsaucot armijas iejaukšanos, kas novestu pie valdības gāšanas. "Ergenekon" tīkls apsūdzēts arī par interneta vietņu izveidi, tajās izplatot pret valdību vērstu propagandu, ar mērķi destabilizēt situāciju valstī.

Izmeklēšana lietā par mēģinājumu gāzt Turcijas valdību sākta 2007.gadā. Izmeklēšanā aizturēti aptuveni 400 cilvēki, tostarp arī daudzas militārpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!