Foto: Reuters/Scanpix
Teroristu grupējuma "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena ģimene aicina izmeklēt viņa nogalināšanu un prasa ASV paskaidrot, kāpēc viņš nebija sagūstīts dzīvs, teikts viņu paziņojumā laikrakstam "New York Times".

Paziņojumā arī pieprasīts atbrīvot no apcietinājuma bin Ladena radiniekus, kas palikuši dzīvi pēc ASV specvienības uzbrukuma "Al Qaeda" līdera rezidencei Pakistānā, vēsta BBC.

Citā paziņojumā, kas izplatīts džihada atbalsta interneta lapā, norādīts, ka bin Ladena līķa iemešana jūrā pazemo ģimeni.

Paziņojumu laikrakstam "New York Times" parakstīja ceturtais bin Ladena dēls Omars bin Ladens, kurš vairākkārt publiski uzsvēris, ka neatbalsta tēva uzskatus. Ģimene arī nav pārliecināta, ka bin Ladens ir nogalināts, jo pasaulei nav parādītas viņa mirstīgās atliekas. Taču, ja viņš ir nogalināts, radinieki pauž neizpratni, "kāpēc neapbruņots cilvēks netika aizturēts un tiesāts, lai visa pasaule zinātu patiesību".

Pēc ģimenes domām, bin Ladena nogalināšana ir starptautisko tiesību pārkāpums, jo, piemēram, Irākas bijušajam prezidentam Sadamam Huseinam un Serbijas līderim Slobodanam Miloševičam bija tiesas prāvas. "Uzskatam, ka patvaļīga slepkavība nerisina politiskas problēmas, un par katru noziegumu jābūt tiesas lēmumam," teikts paziņojumā.

Ģimene pieprasa izmeklēt, kāpēc bin Ladenu sodīja "pa kluso" bez tiesas lēmuma, kā arī prasa atbrīvot trīs viņa sievas un vairākus bērnus, kas, iespējams, aizturēti pēc viņa nogalināšanas.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar ASV prezidenta paziņoto teroristu grupējuma "Al Quaeda" līderi bin Ladenu amerikāņu specdienesti nogalināja naktī uz 2.maiju nocietinātā mājā Abotabadas pilsētā netālu no Pakistānas galvaspilsētas. ASV dienesti paziņoja, ka terorista līķis iemests okeānā, savukārt pēcnāves fotogrāfijas Obama pēc vairāku dienu pārdomām nolēma nepubliskot. Bin Ladena nāvi atzinusi arī "Al Quaeda".

Savukārt Irānas informācijas ministrs - specdienestu vadītājs Heidars Moslehi šonedēļ paziņojis, ka bin Ladens miris dabiskā nāvē no slimības vēl pirms ASV paziņojumiem par viņa nogalināšanu specdienestu operācijā Pakistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!