Foto: Reuters/Scanpix

Brazīlijas austrumos Sandžeraldo mazpilsētas sambas skolas mēģinājumā sestdien, 19. janvārī notikusi apšaude, kurā bojā gājuši trīs cilvēki, raksta ārvalstu prese.

Negaidītais uzbrukums noticis mēģinājuma laikā, kurā dejotāji gatavojās tradicionālajam februāra karnevālam. Pie dejotājiem ar motocikliem piebraukuši četri cilvēki un atklājuši uguni. Rezultātā miruši trīs jaunieši vecumā no 14 līdz 19 gadiem.

Trīs šāvējus pēc īsa brīža aizturēja, tomēr pagaidām nav noskaidrots, vai dejotāji bija uzbrukuma mērķis vai arī nejauši upuri. Kā skaidro vietējā policija, uzbrukums saistāms ar pilsētas noziedzīgajiem grupējumiem.

Uzbrukumi, kuros tiek likti lietā šaujamieroči, Brazīlijā nav retums, tomēr līdz šim varas iestāžu mēģinājumi ierobežot ieroču glabāšanu beigušies neveiksmīgi. 2005. gadā notika tautas nobalsošana, kur uz jautājumu "Vai Brazīlijā būtu jāaizliedz pilsoņiem iegādāties ieročus?" 64 procenti atbildēja noliedzoši.

Viens no iemesliem, kāpēc brazīlieši tik kategoriski vēlas saglabāt savas ieroču iegādes un turēšanas tiesības, ir pašaizsardzība jau minēto noziedzīgo grupējumu dēļ.

Brazīlijas likumdošana paredz, ka ikviens psihiski vesels pilsonis, kurš sasniedzis 25 gadu vecumu, var savā īpašumā iegādāties ieroci pašaizsardzībai vai medībām. Par ieroci reizi trijos mēnešos ir jāmaksā īpašs nodoklis.

2005. gadā tika publiskota statistika, kas vēsta, ka Brazīlijas pilsoņu īpašumā ir 17 miljoni dažādu šaujamieroču, no kuriem apmēram deviņi miljoni ir nelegāli un nav reģistrēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!