Foto: EPA/LETA
Gazas joslas palīdzības flotiles pasažieri ceturtdien noraidīja Izraēlas apgalvojumus par palestīniešu atbalsta aktīvistu saistību ar terorismu.

"Tas nav nekas jauns. Es jau 40 gadus esmu saistīta ar centieniem panākt taisnību palestīniešiem," stāsta 69 gadus vecā Grēta Berlina, kura ir viena no kustības "Free Gaza" ("Brīvību Gazai") dibinātājām.

"Es neesmu atteikusies no šī aicinājuma, jo tas ir viens no tiem, kas nav ticis atrisināts," viņa stāsta. "Vienīgais iemesls šai pilsoniskajai iniciatīvai ir tas, ka valdības neko nedara. Un tādā gadījumā mums ir pienākums rīkoties."

Viņa palīdzēja noorganizēt tā dēvēto Brīvības flotili, kas cerēja Gazas joslā nogādāt 10 000 tonnu lielu palīdzības kravu, taču pirmdien to pārtvēra Izraēlas jūras spēki, laupot dzīvību deviņiem cilvēkiem.

2006.gadā dibinātā kustība divus gadus organizēja pirmo palīdzības sūtījumu, kas 2008.gada augustā divās nelielās koka zvejas laivās devās no Kipras.

Kopš tā laika aktīvisti centušies palīdzības kravas nogādāt deviņas reizes, un piecos gadījumos izdevies sasniegt galapunktu.

Kā liecina kustības tīmekļa vietne, aktīvistu mērķis ir "ar pilsoniskās pretestības un nevardarbīgiem līdzekļiem panākt 2006.gadā Izraēlas noteikto Gazas blokādes atcelšanu un izveidot pastāvīgu jūras ceļu no Gazas uz pārējo pasauli".

Kāda cita kustības pārstāve norāda, ka kopš pirmā brauciena viņu attiecības ar Izraēlu būtiski mainījušās.

"Sākumā viņi mūs burtiski ignorēja. Viņiem likās, ka mēs esam neliela grupiņa nemieru cēlāju, un nodomāja, ka vieglāk būs mums ļaut nokļūt galamērķī, jo mūsu apstādināšana radītu sliktu publicitāti," ziņu aģentūrai AFP norāda Mērija Hjū Tomsone. "Tagad viņi ir nolēmuši, ka mēs esam drauds. Tādēļ viņi pārraksta vēsturi, apgalvojot, ka mums ir saistība ar "Hamas" un "Al Qaeda". Viņi šobrīd piedzīvo sabiedrisko attiecību murgu, tādēļ šādas apsūdzības nav nekas pārsteidzošs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!