Bulgārijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien uzvarēja bijušais komunists Georgijs Parvanovs, kam politikā nāksies sadzīvot ar premjerministru - bijušo karali Simeonu, kurš vēlēšanās atbalstīja Parvanova sāncensi - līdzšinējo prezidentu Petaru Stojanovu.
"Es būšu visu bulgāru prezidents neatkarīgi no viņu etniskās vai reliģiskās izcelsmes vai viņu politiskās pārliecības," solīja Bulgārijas Sociālistiskās partijas (BSP) līderis Parvanovs. "Tautas pacietība ar viņu ikdienas grūtībām ir izsīkusi," viņš piebilda.

Prezidenta pilnvaras saskaņā ar konstitūciju ir stingri ierobežotas.

Stojanovu, kuram daudzi prognozēja otru piecu gadu prezidentūras termiņu, atbalstīja premjerministrs Simeons Saksekoburgotskis - bijušais karalis no Saksijas-Koburgas-Gotas dinastijas, kurš jūlijā kļuva par valdības vadītāju pēc jūnijā notikušajām parlamenta vēlēšanām.

44 gadus vecais Parvanovs solīja turpināt līdzšinējo Bulgārijas politiku un paātrināt Bulgārijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Stojanovs atzina sakāvi pirms vēlēšanu rezultātu ofīciālās paziņošanas. "Es ceru, ka Parvanovs ievedīs Bulgāriju ES un NATO, jo es to novēlu Bulgārijai," sacīja Stojanovs.

Parvanovs guva nelielu balsu pārsvaru pār Stojanovu prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirms nedēļas, bet tajā piedalījās mazāk nekā 50 procenti vēlētāju, tāpēc bija nepieciešama otrā kārta.

Vēlēšanu otrajā kārtā Parvanovs ieguva no 51,9 līdz 56 procentiem balsu saskaņā ar sešām nobalsojušo vēlētāju aptaujām, kuru rezultāti publicēti pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas. Pilnīgie ofīciālie rezultāti tiks paziņoti ne agrāk par otrdienu.

Jaunais prezidents stāsies amatā nākamā gada janvārī.

Stojanovs, kurš tika ievēlēts 1997.gadā pēc solījumiem īstenot valstī reformas, atzina tautas neapmierinātību par savas vēlēšanu sakāves svarīgu faktoru. "Man ir grūti pārliecināt tautu, ka esmu bijis veiksmīgs prezidents, ja viņi dzīvo nabadzībā. Visi argumenti par eirointegrāciju un atlantisko integrāciju šķiet aplami tam, kuram nav ko ēst," sacīja Stojanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!