ASV prezidents Džordžs Bušs trešdien paziņos par 21 500 vīru liela papildu kontingenta nosūtīšanu uz Irāku, lai atturētu valsti no ieslīgšanas pilnīgā haosā, paziņoja viņa palīgi.
Bušs plkst. 21 (ceturtdien plkst.4 pēc Latvijas laika) no Baltā nama teiks uzrunu nācijai, kurā pavēstīs par savu jauno Irākas stratēģiju. Viņš paziņos par papildu 4000 jūras kājnieku nosūtīšanu uz nemierīgo sunnītu provinci Anbāru un aptuveni 17 500 karavīru nosūtīšanu uz Bagdādi, sacīja palīgi.

Viņš arī aicinās piešķirt vēl miljardu dolāru, lai stiprinātu Irākas trauslo ekonomiku, pilsonisko sabiedrību, infrastruktūru un tiesu sistēmu, sacīja palīgi, kuri vēlējās palikt anonīmi.

Viņa plāna mērķis ir stiprināt daudz kritizētos Irākas drošības spēkus un nodrošināt, lai līdz novembrim viņi varētu pārņemt kontroli pār Irāku. Tomēr Bušs neatklās, kas notiks, ja Irākas spēki nespēs sasniegt šo mērķi.

Tajā pašā laikā ASV vadītie spēki dubultos pūliņus Irānas un Sīrijas ietekmes mazināšanai Irākā, it īpaši ieroču un spridzekļu ieplūšanas valstī apturēšanai, kā arī mēģinās dot pretsparu Irānas aģentiem, kas iefiltrējas Irākas institūcijās.

Vašingtona arī sagaida, lai Irākas premjerministrs Nuri al Maliki īstenotu politiskās reformas, kuru mērķis ir gūt sunnītu minoritātes atbalstu. Starp tām ietilpst jauna likuma pieņemšana līdz nākamajam mēnesim, kas noteiktu vienlīdzīgu ienākumu no naftas sadali.

ASV amatpersonas vēlas, lai tiktu ātri reabilitēti daži gāztā diktatora Sadma Huseina partijas "Baath" locekļi, tiktu noteikts vietējo pašvaldību vēlēšanu datums un īstenotas vērienīgas konstitucionālās reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!