Foto: AP/Scanpix

Čehijas prezidents Milošs Zēmans ieradīsies Maskavā uz Otrā pasaules kara noslēguma 70.gadadienas svinībām, tomēr armijas parādē Sarkanajā laukumā nepiedalīsies, piektdien žurnālistiem paziņoja Zēmana preses sekretārs Jirži Ovčačeks.

"Laiku, kas ir atvēlēts armijas parādei, prezidents izmantos divpusējām sarunām ar Slovākijas premjerministru Robertu Fico," sacīja Ovčačeks.

Zēmans ieradīsies Maskavā 8.maijā, bet 9.maijā piedalīsies Otrajā pasaules karā kritušo padomju karavīru piemiņas ceremonijā.

"Šim lēmumam [par nepiedalīšanos armijas parādē] nav nekāda sakara ar kritiku, kas izskanējusi pēdējās dienās," skaidroja Ovčačeks.

Zēmans iepriekš pieļāva, ka varētu piedalīties armijas parādē. Tas izsauca asu kritiku Čehijas sabiedrībā, opozīcijas partiju vidū, kā arī no dažu ministru puses, kas armijas parādi saistīja ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Čehijas vicepremjers Pāvels Belobradeks šonedēļ brīdināja, ka Zēmanam brauciens būs jāapmaksā no savas kabatas, ja vizītes programmā būs armijas parādes apmeklējums.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uz 9.maija "uzvaras" svinībām uzaicinājis daudzu valstu līderus, bet no Rietumiem, visticamāk, ieradīsies tikai daži.

Krievija pagājušajā mēnesī apstiprināja, ka ieradīsies arī Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!