Foto: AFP/Scanpix
Ēģiptes gāztā prezidenta Hosnī Mubaraka veselības stāvoklis būtiski pasliktinājies, kopš viņš sestdien tika nogādāts cietumā, trešdien vēstīja ārvalstu plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz Ēģiptes ziņu aģentūru MENA.

Gaidāms, ka 84 gadus vecais Mubaraks tuvākajā laikā no kameras Toras cietumā Kairas dienvidos tiks nogādāts militārajā vai kādā citā lielā slimnīcā, jo pēdējo stundu laikā jau vairākkārt viņam veikta mākslīgā elpināšana, MENA vēstīja, atsaucoties uz anonīmām amatpersonām.

MENA rīcībā esošā informācija liecina, ka Mubaraks cieš no nervu šoka, dziļas depresijas un paaugstināta asinsspiediena, kā arī elpošanas traucējumiem.

Jau vēstīts, ka tiesa Kairā sestdien piesprieda mūža ieslodzījumu Mubarakam un bijušajam iekšlietu ministram Habibam al Adli par to, ka viņi devuši rīkojumu nogalināt protestētājus pagājušā gada sākumā, apspiežot masu protestus, kuros Mubaraks tika gāzts. Taču tiesa šajās pašās apsūdzībās attaisnoja sešas bijušās augsta ranga policijas amatpersonas, atzīstot, ka tās devušas pavēles šaut uz protestētājiem nevis pēc savas iniciatīvas, bet gan pildot rīkojumus.

Prokurors svētdien šīm sešām bijušajām policijas amatpersonām aizliedza izbraukt no valsts. Valsts prokurors paziņoja, ka spriedums Mubaraka lietā tiks pārsūdzēts.

Mubaraks tika attaisnots apsūdzībās korupcijā. Savukārt korupcijā apsūdzētajiem Mubaraka dēliem Alaam un Gamalam tika atceltas viņiem izvirzītās apsūdzības, jo ir iestājies noilgums. Tomēr pagājušajā nedēļā Ēģiptes prokuratūra paziņoja, ka krimināltiesai ir nodota lieta pret Alaa, Gamalu un vēl septiņām personām apsūdzībās par biržu un centrālās bankas noteikumu pārkāpšanu, lai gūtu peļņu caur darījumiem ar biržā kotētās "Al-Watany Bank" akcijām. Analītiķi norāda, ka tas tika darīts, jo bija gaidāms, ka tiesa gāztā prezidenta dēlus attaisnos.

Pēc sprieduma pasludināšanas Kairā notika plaši protesti.

Prokurors 5.janvārī tiesā pieprasīja nāvessodu pakarot Mubarakam un pārējiem apsūdzētajiem.

Mubaraks pērn 11.februārī atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!