Foto: AFP/Scanpix
Plūdos un spēcīgā vētrā Sardīnijas salā, Itālijā, dzīvību zaudējuši 17 cilvēki.

No krastiem izgājušas upes, aizskalojot automašīnas un pārraujot tiltus.
Postošo stihiju izraisījis ciklons "Kleopatra".

Vissmagāk cietis reģions ap Sardīnijas ziemeļaustrumu pilsētu Olbiju, kura gandrīz pilnībā pārplūdusi.

Simtiem Sardīnijas iedzīvotāju evakuēti. Civilās aizsardzības aģentūras vietējais vadītājs ziņoja, ka plūdi kopumā skāruši 20 000 cilvēku.
Vētras dēļ traucēta arī gaisa satiksme šajā reģionā, un izpostīto ceļu dēļ apgrūtināti glābšanas darbi.

"Mēs koncentrējamies uz būtiskākajām operācijām: cilvēku dzīvības glābšanu, palīdzības sniegšanu pārvietotajiem cilvēkiem un ceļu tīrīšanu," pēc valdības ārkārtas sēdes paziņoja premjerministrs Enriko Leta.

Spēcīgs lietus un vējš pārņēmis Kalabrijas, kā arī Kampānijas reģionu Itālijas dienvidos, un amatpersonas ziņoja, ka tiek novērots arī paaugstināts ūdens līmenis Tibras upē Romā.

Itālijas Civilās aizsardzības aģentūras vadītājs Franko Gabrielli norādīja, ka Sardīnija nav bijusi gatava šādiem plūdiem.

Pēdējo 24 stundu laikā salā nolijuši 440 milimetri nokrišņu jeb aptuveni puse no daudzuma, kas parasti vidēji nolīst Itālijā vesela gada laikā.

"Mēs tikai sākam glābšanas darbus," norādīja Gabrielli, piebilstot, ka līdz šim saskāries ar lielu gatavību strādāt, bet mazāk organizētības.

Hidroģeoloģisko risku eksperte Paola Paljara ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka šāda stipruma vētra Sardīnijā nav pieredzēta gadsimtiem ilgi.

"Viss tika darīts korekti, kas attiecas uz brīdināšanu. Mēs izsludinājām sarkano trauksmi (..) ne tikai saistībā ar lietus risku, bet arī plūdiem," viņa piebilda.

No Sardīnijas iedzīvotāju puses izskanējušas sūdzības, ka viņi nav pietiekami brīdināti par vētras spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!