Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes Civilās aviācijas dienests brīdinājis aviokompānijas, kuru lidmašīnas ielido un izlido no Jaunzēlandes, ka sestdien var tikt traucēta gaisa satiksme jo vairāk nekā 9000 kilometrus attālās Čīles vulkāna pelnu mākonis ir sasniedzis valsts gaisa telpu.

Spēcīgie vēji Čīles dienvidos esošā Pujeves vulkāna izmesto pelnu mākoni pa Kluso okeānu ir aizpūtuši 9400 kilometru attālumā līdz Jaunzēlandei un gaidāms, ka nedēļas nogalē tas izplatīsies Jaunzēlandes gaisa telpā.

Gaidāms, ka pelni būs sešu līdz deviņu kilometru augstumā, kādā mēdz lidot lidmašīnas.

Jaunzēlandes gaisa telpu no Čīles atpūstie pelni var ietekmēt vismaz nedēļu, ņemot vērā, ka vulkāna izvirdums turpinās.

Pirmais vulkāna izvirdums pusgadsimta laikā ir izraisījis vairāku lidmašīnas reisu atcelšanu Dienvidamerikā, bet Jaunzēlandes lidsabiedrība "Air New Zealand" uzsvēra, ka pielāgos lidojumu maršrutus un augstumus, lai nevajadzētu reisus atcelt.

Pujeves vulkāns atrodas Argentīnas robežas tuvumā apmēram 870 kilometrus uz dienvidiem no Čīles galvaspilsētas Santjago. Tā izvirdums sākās 4.jūnijā un ir pirmais kopš 1960.gada, kad vulkāna izvirdums bija noticis pēc 9,5 ballu zemestrīces.

Vulkāna izvirduma radītais pelnu mākonis šonedēļ radīja ievērojamus gaisa satiksmes traucējumus Dienvidamerikā, liekot atcelt simtiem avioreisu un radot problēmas reģiona diplomātijā.

Ceturtdien tika atcelti visi ienākošie un izejošie reisi Argentīnas galvaspilsētas Buenosairesas lidostās, kā arī lielākā daļa reisu Urugvajas galvaspilsētā Montevideo, un Urugvajas prezidents Hosē Muhika bija spiests atlikt tikšanos Buenosairesā ar Argentīnas prezidenti Kristīnu Fernandesu de Kirčneri.

Buenosairesā piektdien bija plānota Dienvidamerikas valstu savienības (UNASUR) finanšu ministru pirmā ikgadējā sanāksme, bet vulkāna pelnu mākoņa dēļ organizatori atlika šo sanāksmi uz nenoteiktu laiku.

Vulkāna pelnu mākonis bija ievērojami traucējis gaisa satiksmi Argentīnā, Urugvajā un Brazīlijas dienvidos arī otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!