Foto: F64
Lai ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatību, Krievijā nolemts izšaut visas mežacūkas divos Rostovas apgabala rajonos, kur pagājušajā nedēļā vairākās medību saimniecībās konstatēts šīs bīstamās slimības uzliesmojums, paziņojis apgabala lauksaimniecības ministrs un gubernatora vietnieks Vladimirs Čerkezovs.

Mežacūku atliekas medību saimniecībās atrastas pagājušajā ceturtdienā, un laboratoriski apstiprināts, ka dzīvnieki miruši no Āfrikas cūku mēra. Šis ir pirmais apgabalā reģistrētais slimības uzliesmojuma gadījums. Pērn apgabalā reģistrēti 30 slimības gadījumi, kas skāra 18 no 55 apgabala pašvaldībām. Lai novērstu slimības izplatību, apgabalā iznīcināja gandrīz 30 000 dzīvnieku.

"Tačinskas un Šolohovas rajonā uzdots likvidēt visas mežacūkas, un mēs centīsimies to izdarīt," sacīja Čerkezovs. Tomēr viņš atzinis, ka Šolohovas rajonā pilnīgu dzīvnieku izšaušanu varētu kavēt laika apstākļi un reljefs.

Amatpersona skaidroja, ka šobrīd mājdzīvnieki ar bīstamo slimību inficējas tieši no meža zvēriem, kuri ir galvenie slimības pārnēsātāji. "Domāju, ka pie mums, Šolohovas rajonā, infekcija nonāca no Volgogradas. Zvērs atnesa. Iepriekš monitorings liecināja, ka mums slimības nav," sacīja Čerkezovs.

Jau vēstīts, ka Krievijā vairākos reģionos ir uzliesmojis Āfrikas cūku mēris - bīstama dzīvnbieku infekcijas slimība. Saimniecībā, kur slimība uzliesmojusi, jānokauj viss ganāmpulks.

Lai novērstu inficētu produktu un dzīvnieku ievešanu Latvijā, Pārtikas un veterinārais dienests noteicis vairākus aizliegumus un sadarbībā ar muitu pastiprināti kontrolēs kravas un pasažieru bagāžu uz robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!