Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidsudāna, kuras iedzīvotāji referendumā pirms pusgada nobalsoja par atdalīšanos no Sudānas, sestdien proklamēja neatkarību.

Neatkarības deklarāciju brīvdabas ceremonijā jaunās valsts galvaspilsētā Džubā nolasīja Dienvidsudānas parlamenta spīkers Džeimss Vani Iga.

Deklarācijā teikts, ka Dienvidsudāna ir demokrātiska, daudzetniska un daudzkonfesionāla valsts, un tā vēlas draudzīgas attiecības ar visām pasaules valstīm, tostarp Sudānu.

Dienvidsudāna lūgs to uzņemt Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), Āfrikas Savienībā un citās starptautiskajās organizācijās, sacīja spīkers.

Pēc tam tika pacelts Dienvidsudānas karogs un amata zvērestu deva valsts prezidents Salva Kīrs.

Ceremonija notika pie pirmā Dienvidsudānas līdera Džona Garanga mauzoleja. Uz to bija ieradušies Sudānas prezidents Omārs al Baširs, citu Āfrikas valstu līderi, kā arī augstas amatpersonas no citām valstīm.

Ceremoniju klātienē noskatījās desmitiem tūkstoši gavilējošu dienvidsudāniešu.

Jau ziņots, ka janvārī notika referendums par Dienvidsudānas atdalīšanos no Sudānas, un jaunās neatkarīgās valsts izveidošanu atbalstīja 98,83% iedzīvotāju. Starptautiskie novērotāji atzina, ka referendums noticis saskaņā ar starptautiskajiem standartiem un rezultāti atbilst kompromisa nosacījumiem starp Sudānas un autonomās Dienvidsudānas valdībām.

Referenduma rīkošanu paredzēja 2005.gadā noslēgtais līgums, kas izbeidza 22 gadus ilgo pilsoņu karu starp musulmaņu apdzīvotajiem valsts ziemeļiem un kristiešu un tradicionālo ticību piekritēju apdzīvotajiem dienvidiem, kurā gāja bojā divi miljoni cilvēku.

Aprīlī Dienvidsudānas valdība apstiprināja valsts konstitūciju, kas būs spēkā četrus gadus pēc neatkarības pasludināšanas.

Jaunā neatkarīgā valsts Sudānas dienvidos aizņem ceturto daļu no pašreizējās Sudānas teritorijas. Tomēr vēl ir neatrisināts jautājums par Abijes robežreģionu, kurā ir lielas naftas atradnes. Gaidāms, ka Abijē tiks rīkots referendums par to, kurā no abām Sudānas teritorijā esošajām valstīm tas atradīsies.

Dienvidsudānas valsts oficiālais nosaukums ir Dienvidsudānas Republika. Tās teritorija ir 620 000 kvadrātkilometru. un tā robežojas ar sešām valstīm, bet tai nav izejas pie jūras. Dienvidsudānā ir astoņi miljoni iedzīvotāju, kas pieder pie daudzām etniskajām grupām. Oficiālā valoda ir angļu.

Jauno valsti jau ir atzinušas Sudāna un ASV un Latvija. Arī citas valstis gatavojas atzīt jaunās valsts neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!