Vairāk nekā divi tūkstoši Bagdādes policistu pirmdien atgriezās darbā, lai mēģinātu atjaunot kārtību Irākas galvaspilsētā, kur pēc Sadama Huseina režīma krišanas ir valdījis haoss un marodierisms.
ASV bruņotie spēki ieņēma Bagdādi pagājušajā nedēļā pēc vairāk nekā divu nedēļu ilgas bombardēšanas, bet maz darīja, lai ierobežotu haosu un nekārtības, un izpelnījās daudzu iedzīvotāju neapmierinātību.

Vairāki simti irākiešu pirmdien sarīkoja jaunu demonstrāciju pie Bagdādes viesnīcas "Palestine", kurā apmetušies starptautisko mediju pārstāvji, un protestēja pret drošības trūkumu pilsētā. Ap 50 no demonstrantiem skandēja: "Islāma valsti! Islāma valsti! Ne amerikāņu, ne amerikāņu!"

Ģenerālmajors Zuhairs al Nuami, kurš Sadama varas laikā vadīja Iekšlietu ministrijas policijas departamentu, aicināja policistus nekavējoties atgriezties darbā, patrulēt pilsētas ielās, uzturēt kontrolpunktus un regulēt transporta plūsmu.

Pirms kara Bagdādē parasti strādāja ap 40 tūkstošiem policistu. Pirmdien vairāk nekā divi tūkstoši no viņiem ieradās Policijas koledžas ēkā Bagdādes austrumos, lai piereģistrētos darbā.

Daži policisti bija uzvilkuši uniformas, bet daudzi to nedarīja, baidoties no vietējo iedzīvotāju atriebības par Sadama režīma represijām. Koledžas telpās daži policisti uzbruka Sadama metāla statujai, dauzot to ar āmuriem un metāla stieņiem.

Irākas otrajā lielākajā pilsētā Basrā vietējā policija jau sadarbojas ar britu karaspēku, lai atjaunotu kārtību un aizpildītu varas vakuumu, kas izveidojies pēc Sadama režīma krišanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!