Foto: F64
Drošības un izlūkdienestu eksperti ir noraizējušies par jaunu attīstību teroristu pašnāvnieku sprādzienu rīkošanas taktikā.

Noskaidrojies, ka teroristu organizācijas "Al Qaeda" spridzinātājam pašnāvniekam, kurš pagājušā mēnesī gāja bojā, mēģinot uzspridzināt Saūda Arābijas princi Mohammedu bin Najefu, spridzeklis bija paslēpts ķermenī.

Terora aktā gāja bojā tikai pats spridzinātājs, bet ekspertus satrauc, ka teroristi varētu pāriet uz šādu taktiku, kas lidostu drošības pasākumus padarītu par bezjēdzīgiem.

Pagājušā mēnesī notikušais sprādziens izraisīja plašus minējumus, kā viens no Saūda Arābijā meklētākajiem "Al Qaeda" kaujiniekiem spēja piekļūt princim, kurš atbild par pretterorisma operācijām. Pašnāvnieks uzspridzinājās vienā telpā ar princi.

Terorists pavēstīja, ka viņš vēlas personīgi padoties princim bin Najefam, kurš tam piekrita. Bet atrodoties vienā telpā, pašnāvnieks aktivizēja ķermenī paslēpto spridzekli.

Laimīgā kārtā bin Najefs ticis cauri tikai ar viegliem ievainojumiem, kaut arī pēc sprādziena uzņemtajos attēlos telpā redzams ievērojams krāteris betona grīdā.

Kā skaidroja eksperti, sprādziena trieciena vilnis bija vērsts uz leju, tāpēc eksplozijā gāja bojā tikai terorists.

Rietumvalstu tiesu medicīnas eksperti pauda bažas par jauno taktiku, norādot, ka tā var būtiski mainīt lidostu drošības stratēģiju.

Ja spridzekli terorista ķermenī nav fiksējuši metāla detektori, tad pašreizējā lidostu drošības stratēģija ir samērā bezjēdzīga, skaidroja eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!