Foto: Reuters/Scanpix
Dzesēšanas iekārtas nestrādā "Fukušima 1" pirmajā, otrajā un trešajā atomreaktorā, kā arī "Fukišima 2" pirmajā, otrajā un ceturtajā reaktorā, svētdien ziņo ārvalstu mediji. Kā iepriekš vēstīts, dzesēšanas iekārtas bojājums kļuva par iemeslu sprādzienam "Fukušima 1" atomelektrostacijā (AES). Sprādziena rezultātā četri strādnieki guva ievainojumus.

Svētdien atbildīgās instances paziņoja par sprādziena draudiem reaktorā nr. 3.

Japānas valdības ģenerālsekretārs un ārlietu ministra pienākumu izpildītājs Jukio Edano paziņoja, ka sprādziena draudi ir ļoti reāli.

Atomreaktorus cenšas dzesēt ar jūras ūdeni. Tikmēr jau vismaz 22 personām konstatētas radioaktīvā apstarojuma pazīmes. Iepriekš tika ziņots par deviņiem apstarotajiem, taču svētdien varas iestādes apgalvo, ka apstaroto skaits varētu palielināties līdz 160.

Japānas kodoldrošības aģentūras pārstāvji konstatējuši īslaicīgu radioaktivitātes līmeņa palielināšanos stacijas apkārtnē. Kā ziņots, varas iestādes sestdien paplašināja drošības joslu no 10 līdz 20 kilometriem ap AES. Kopumā nācies evakuēt ap 170 000 iedzīvotāju.

Kā vēstīts, arī "Fukušimas 2" AES dzesēšanas sistēma zemestrīcē tika bojāta un tūkstošiem cilvēku evakuēti no tās apkārtnes.

Fukušimas atomelektrostacijas atrodas Honsju salā, aptuveni 250 kilometru uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Tokijas.

Jau ziņots, ka Japānā piektdien notika 8,9 ballu zemestrīce un tai sekoja cunami, kas nodarīja lielus postījumus. Gājuši bojā simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!