Foto: Reuters/Scanpix
Kompānijas "Apple" dibinātāja un daudzu inovāciju autora Stīva Džobsa aiziešana liek atcerēties viņa pēdējo un slavenāko uzstāšanos pirms sešiem gadiem Stenfordas universitātē. Daudz no toreiz pateiktā, tagad skan pravietiski, informē ārvalstu mediji.

"Drošvien, nāve - tas ir labākais dzīves izgudrojums," - paziņoja "iPod", "iPhone" un "iPad" kulta izgudrotājs, sakot ceļavārdus universitātes absolventiem. Tā bija pēdējā Džobsa publiskā uzstāšanās, kurā viņš izteica daudz ko vairāk par ierasto "tehnokrāta" izgudrojumu slavinājumu.

Runa elitārās universitātes sienās, faktiski kļuvusi par viņa garīgā mantojuma vēstījumu. "Lepnums, bailes, aizvainojums un neveiksmes - tie visi pazūd nāves priekšā, paliek tikai īsteni svarīgais," toreiz uzsvēra Silīcija ielejas guru.


Džobss bija budisma piekritējs un ticēja, ka šis ceļš ir atvērts ikvienam mirstīgajam. Viņš bez sarūgtinājuma atzina, ka dzīve ir tikai mirklis. "Jūsu laiks ir ierobežots, tādēļ nedzīvojiet svešu dzīvi. Nekļūstiet dogmu ķīlnieki, sekojot svešām domām," ieteica "Apple" dibinātājs.

"Daudziem svarīgākais atzinums par Stīvu varētu būt, ka viņš izmainīja industriju, mainīja cilvēku uzskatus par par iekārtām jeb "gadžetiem", kuru svarīgākās funkcijas ir nodrošināt izklaidi paralēli lietderīgiem darbiem . Viņš ir izmainījis daudzus cilvēkus, kuriem šobrīd liekas pašsaprotami, ka var ar pirkstiem "sķirstīt" lappuses uz skārienjutīgā ekrāna. Viņš prata uzminēt cilvēku vēlēšanās un iemiesot tās savos produktos pēc kuriem pasaulē stāvēja kilometriem garās rindās," norāda viņa līdzgaitnieki.

"Cilvēki paši nezina, ko tie vēlas, kamēr viņiem to neparāda," savulaik neslēpa izbrīnu Džobss. Par ģeniālu pareģi viņu atzinis pēctecis "Apple" vadītāja amatā - Tims Kuks.

Džobs reiz atzinies, ka visus "Apple" produktu viņš un partneri radījuši sev, nedomājot, kādu mērķauditoriju ar tiem var iekārdināt un neveicot tirgus pētījumus. Džobsa kontā ir vairāk nekā 300 patenti un to ietverto risinājumu loks skar visdažādākās iekārtas, sākot ar displeju un beidzot ar "peli".

Kā ziņots, ASV datortehnoloģiju kompānijas "Apple Inc." dibinātājs Stīvs Džobss trešdien, 5. oktobrī, miris no aizkuņģa dziedzera vēža 56 gadu vecumā. . "Mēs ar dziļām skumjām paziņojam, ka Stīvs Džobss šodien miris," paziņoja Kalifornijā bāzētās firmas direktoru padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!