Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes prezidents Mohammeds Mursi, pirmdienas vakarā tiekoties ar tiesnešiem, piekrita viņu priekšlikumam ierobežot konstitucionālo dekrētu par prezidenta pilnvaru paplašināšanu, paziņoja prezidenta preses sekretārs Jasirs Ali.

Mursi uzsvēra, ka dekrēts attiecas tikai uz "viņa suverēnās varas" jautājumiem un ka tam ir pagaidu raksturs. Prezidents arī apliecināja, ka viņš respektē tiesu varas neatkarību.

Ēģiptes administratīvā tiesa 4.decembrī izskatīs sūdzības par prezidenta Mohammeda Mursi konstitucionālā dekrēta likumību. Mursi dekrētā gan ir teikts, ka tiesām neesot jurisdikcijas lemt par šo dekrētu.

Dekrēts noteic, ka konstitucionālajai asamblejai, kas pašlaik izstrādā jaunu konstitūciju, un parlamenta augšpalātai ir imunitāte pret tiesas lēmumiem, kas paredzētu tās atlaist. Pašlaik tiesas izskata vairākas prasības atlaist šīs institūcijas, kurās dominē Mursi sabiedrotie islāmisti.

Vēl Ēģiptes prezidenta dekrētā teikts, ka nevienu no lēmumiem, kuru viņš ir pieņēmis kopš stāšanās amatā jūnijā līdz jaunās konstitūcijas pieņemšanai, nevar pārsūdzēt tiesā.

Bažas par Mursi parakstīto dekrētu paudušas ASV un Eiropas Savienība, bet Ēģiptē tas izraisījis plašus protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!