Eiropas Savienība (ES) un Kanāda kritizē jaunā ASV prezidenta Baraka Obamas rosināto ekonomikas stimulēšanas plānu par pārlieku protekcionismu, otrdien vēsta BBC.

Plāna sadaļa ar nosaukumu "Pērc amerikāņu" (Buy American) paredz, ka projektiem, kas tiek finansēti no valsts budžeta, varēs izmantot tikai ASV ražotus materiālus un izejvielas.

ES sūtnis ASV uzskata, ka plāna pieņemšana šādā redakcijā radīs "bīstamu precedentu" un var iedragāt starptautiskās kopienas pārliecību.

Baltajā namā norāda, ka eiropiešu raizes izraisījusī plāna sadaļa tiek precizēta. Savukārt ASV viceprezidents Džo Baidens pagājušajā nedēļā paziņojis par šādas pieejas lietderību.

Kanādas vēstnieks ASV jau nosūtījis vēstuli Senāta līderiem, kurā norādīja, ka "ASV zaudēs morālās tiesības pieprasīt citiem atteikties no protekcionisma", ja paši izvēlēsies šādu politiku.

Pretkrīzes pasākumiem ASV plānots iedalīt 819 miljardus dolāru (452 miljardus latu). 544 miljardi dolāru (300 miljardi latu) tiks tērēti investīcijām, bet 275 miljardus dolāru (152 miljardus latu) valsts ekonomika iegūs nodokļu atvieglojumu veidā.

ASV Pārstāvju palāta jau atbalstījusi Obamas projektu, tas vēl jāizskata Senātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!