Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri piektdien Briselē vienojušies par sankciju paplašināšanu pret Baltkrieviju, atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem ES, vēsta ārvalstu mediji.

ES nevēlamo personu un organizāciju sarakstā iekļauti vēl 12 Baltkrievijas pilsoņi, kā arī 29 kompānijas un organizācijas, kuras iesaistītas cilvēktiesību pārkāpumos valstī.

Iepriekš ES izveidoja sarakstu, kurā iekļauti 227 Baltkrievijas pilsoņi, un iesaldēja trīs Baltkrievijas uzņēmumu aktīvus.

Jau vēstīts, ka ņemot vērā cilvēktiesību Baltkrievijā tālāku pasliktināšanos, ES Ārlietu padomē nolemts apspriest papildus ierobežojošo pasākumu piemērošanu pret Baltkrievijas režīmu.

Bažas par ekonomiskajām sankcijām pauduši Latvijas uzņēmēji, norādot, ka tās var būtiski ietekmēt gan atsevišķu uzņēmumu darbību, gan valsts ekonomiku kopumā.

Tomēr kompromisa variants, par ko piektdien lēma ES ārlietu ministri, paredzot samērīgus, tiešus un efektīvus pasākumus, un Latvija tos atbalstīs, piektdien intervijā Latvijas Radio (LR) sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministrs norādīja, ka "diezgan smagu diskusiju rezultātā" ir izdevies panākt "tādu variantu, kas būs nopietns signāls Baltkrievijas vadībai, bet minimāli ietekmēs dalībvalstu ekonomiku un Baltkrievijas parasto cilvēku dzīves līmeni". "Tas ir optimāls kompromiss un Latvija to atbalstīs," sacīja Rinkēvičs, uzsverot, ka "ir izdarīts viss, lai ES piemērotie pasākumi pēc iespējas mazāk skartu Latvijas kā dalībvalsts ekonomikas intereses".

Latvijas Radio piektdien informēja, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju jaunās sankcijas paredz, ka Baltkrievijas personu "melnajā sarakstā", kurā pašlaik ir 241 vārds, ierakstīs vēl 12, bet trim pašlaik sarakstā esošajiem uzņēmumiem piepulcēsies vēl 21. Sankcijas paredz liegumu saņemt vīzu iebraukšanai ES, kā arī kontu iesaldēšanu, informēja LR.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!