Foto: AP/Scanpix
Bēdīgi slavenās Krievijas lielākās finanšu piramīdas "MMM" dibinātājs Sergejs Mavrodi pirmdien paziņojis, ka ir izveidojis jaunu investīciju tīklu, un solīja, ka tas sniegs 20 - 30 procentu lielu ikmēneša peļņu.

Mavrodi savā interneta mājaslapā ievietojis paziņojumu, ka izveidojis starptautisku "finanšu tīklu" ar nosaukumu "MMM - 2011".

"Jūs visi zināt manu situāciju," teikts MMM izveidotāja video ziņojumā, piebilstot, ka viņam "nav tiesību veikt jebkādus darījumus ar vērtslietām, jebkādiem vērtspapīriem".

"Tomēr mēs joprojām varam lietot veco, labo džudo principu - izmanto pretinieka spēku pret viņu pašu," teicis Mavrodi.

"Visus darījumus veiks investori savā starpā. Es šai naudai ne pirkstiņu nepieduršu," savu jauno ideju klāstīja finanšu piramīdas autors.

Savā pusstundu garajā video vēstījumā Mavrodi skaidroja sarežģītu finanšu mehānismu, kurā investori tirgojas savā starpā, līdz viņu MMM "biļetes" vērtība pieaug.

Viņš solīja "regulārajiem" investoriem ikmēneša peļņu 20% apmērā no ieguldītās summas, "bet pensionāri un cilvēki ar invaliditāti saņems 30 [%]".

"Gada laikā jūsu nauda desmitkāršosies - parēķiniet: 20 procenti katru mēnesi, ar summu, kas visā laika periodā uzkrāsies," teica Mavrodi.

55 gadus vecais finanšu piramīdas autors lielāko daļu no sava video vēstījuma veltīja tam, lai izskaidrotu, ka katrs investors saņems nevis akciju vai kādu citu vērtspapīru, bet "biļeti", kas darbojas līdzīgi pasaulē populārās galda spēles "Monopols" naudai.

"Mēs atkal ieviesīsim biļetes," viņš teica. "Tās ir kā naudas vienība: biļete, akcija - vienalga. Bet šīs virtuālās biļetes - tie nav vērstpapīri -, tās ir kas vairāk par "Monopola" naudu. To vērtība pieaugs," Mavrodi mēģināja pārliecināt jaunus sekotājus.

2007.gada 28.aprīlī Mavrodi tika piespriests četru gadu un sešu mēnešu cietumsods, bet par tā pirmo dienu tika uzskatīts aizturēšanas datums - 2003.gada 31.janvāris, un viņš no ieslodzījuma tika atbrīvots jau tā paša gada maijā.

Mavrodi bija izvirzītas apsūdzības par finanšu krāpniecību, kuras dēļ noguldītāji zaudēja summu, kas līdzvērtīga vairāk nekā 50 miljoniem latu.

90.gados Mavrodi agresīvās reklāmas kampaņās telekanālos aicināja Krievijas iedzīvotājus noguldīt jebkāda apjoma naudassumas finanšu shēmā MMM, solot līdz 3000% lielu peļņu. Kompāniju MMM tiesa atzina par bankrotējušu 1997.gadā.

Par finanšu piramīdu dēvē nelikumīgu investīciju shēmu, kurā investoriem tiek solīts nereāli augsts ienesīgums viņu ieguldījumiem. Ponci tipa piramīdas ir krāpniecisks veidojums, kurš jauniesaistītu investoru naudu izmanto, lai veiktu izmaksu iepriekš iesaistītiem ieguldītājiem. Šādas piramīdas ir lemtas sabrukumam, jo investīciju kapitāls pats par sevi nespēj ģenerēt pietiekamu peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!