Foto: Itar-Tass/Scanpix
Žurnāla "Forbes" Krievijas izdevums publicējis ikgadējo valsts bagātāko uzņēmēju sarakstu. Miljardieru skaits Krievijā, pēc žurnāla aplēsēm, pieaudzis no 62 līdz 101 un simts saraksta līderi, salīdzinot ar pagājušo gadu, palielinājuši savus īpašumus pusotru reizi, ziņo raidorganizācija BBC.

100 Krievijas bagātāko uzņēmēju īpašumu vērtība ir 432 miljardi ASV dolāru (aptuveni 216 miljardi latu). Pirms gada bagātāko simtniekam piederēja īpašumi 297 miljardu ASV dolāru (148,5 miljardi latu) vērtībā.

"Forbes" šā gada sarakstā iekļauti nevis 100, bet 200 Krievijas biznesa veiksminieki, un saraksta otrās daļas "iemītnieku" īpašumu kopējā vērtība ir 67 miljardi ASV dolāru (33,5 miljardi latu).

Miljardieru saraksta līderis kopš 2010.gada nav mainījies un arī šogad šo pozīciju ieņem Novoļipeckas metalurģiskā kombināta direktors Vladimirs Ļisins. Pēc "Forbes" datiem, viņa īpašumu vērtība gada laikā pieaugusi no 15,8 miljardiem ASV dolāru līdz 24 miljardiem dolāru.

Otro un trešo vietu ieņem "Severstaļ" direktors Aleksejs Mordašovs (18,5 miljardi dolāru) un "ONEKSIM" grupas vadītājs Mihails Prohorovs (18 miljardi dolāru).

Eksperti uzskata, ka Krievijas biznesmeņu panākumu pamatā ir viņu labā situācija krīzes sākumā. "Krievijas oligarhi bija labi sagatavojušies krīzei – atbrīvojušies no sliktajiem aktīviem jau gadu, pusgadu pirms krīzes, piemēram, tā rīkojās Prohorovs," norāda Viskrievijas mazo un vidējo uzņēmumu sabiedriskās organizācijas "OPORA Rosiji" viceprezidents Aleksandrs Brečalovs.

"Ir arī atsevišķi negatīvi piemēri, kā, piemēram, [Oļegs] Deripaska. Taču šajā gadījumā, manuprāt, cilvēks pārāk aizrāvās ar aktīvu vairošanu," atzinis eksperts.

Vislielāko peļņu – 10,5 miljardus dolāru - gada laikā guvis "Gazprominvestholding" ģenerāldirektors Ališers Usmanovs, kuram nu, pēc "Forbes" vērtējuma, pieder 17,7 miljardi dolāru.

Krievijas bagātāko cilvēku sarakstā joprojām ir tikai viena sieviete – bijušā Maskavas mēra un kompānijas "Inteko" prezidenta Jurija Lužkova kundze Jeļena Baturina, kura gan gada laikā zaudējusi pusi sava īpašuma – 1,7 miljardus dolāru. Žurnāls lēš, ka tagad viņai pieder "tikai" 1,2 miljardi dolāru.

Bagātāko uzņēmēju sarakstā iekļuvis arī Kabardas-Balkārijas prezidents Arsens Kanokovs ar 500 miljoniem dolāru, kurus viņš nopelnījis kā holdinga "Sindika" dibinātājs. Holdingam pieder vairāki tirdzniecības centri un celtniecības tirgi Krievijas reģionos.

"Krievija ir slavena ar daudziem oligarhiem, un mēs varam visu pasauli pamācīt, kā noplenīt miljonu, izmantojot administratīvos, valsts resursus. Te mēs esam profesionāļi," Brečalovs komentē strauji pieaugušo Krievijas bagātnieku turību. Viņš uzsver, ka tā ir drīzāk negatīva tendence, jo nevienam no saraksta augšgalā pārstāvētajiem biznesmeņiem nav nākuši klāt jauni aktīvi.

"Forbes" analītiķi norāda uz strukturālajām izmaiņām sarakstā – pirmie Krievijas miljardieri bija uzņēmēji, kas ieguvuši bagātību izejvielu ieguves biznesā, bet vēlāk viņiem pievienojās farmācijas un mazumtirdzniecības nozaru veiksminieki. Pēdējā laikā sarakstā parādās arī pa kādam interneta un augsto tehnoloģiju jomas uzņēmējam.

Tomēr pēdējo īpatsvars vēl ir neliels, un šajā ziņā Krievijas saraksts krasi atšķiras no pasaules un ASV miljardieru sarakstiem, norāda eksperti. Tajos ir pārstāvētas visas tautsaimniecības nozares, ne tikai izejvielu ieguves rūpniecība.

Krievijas miljardieru reitinga dalībnieku vidējais vecums ir 49,5 gadi. Visjaunākajam Krievijas bagātniekam ir 15 gadu – tas ir "Grupa Alianse" līdzīpašnieks Denijs Bažajevs, vienīgais 2000.gadā aviokatastrofā bojāgājušā holdinga dibinātāja Zia Bažajeva dēls.

Uzņēmēju īpašumus "Forbes" aplēš, novērtējot visus uzņēmējam piederošos aktīvus – akcijas, zemesgabalus, nekustamos īpašumus un personīgo īpašumu. Publiski kotēto uzņēmumu vērtību žurnāls novērtējis pēc tirgus kapitalizācijas, savukārt slēgto uzņēmumu – pēc pārdošanas apjoma un peļņas, salīdzinot ar līdzīgām kompānijām, kas kotētas biržā.

Tāpat uzņēmēja bagātības vērtēšanā ņemta vērā viņa ģimenei un radiniekiem piederošo īpašumu vērtība, ja viņi paši nav aktīvi uzņēmēji.

"Forbes" Krievijas bagātāko biznesmeņu saraksts

1. Vladimirs Ļisins, Novoļipeckas metalurģiskais kombināts – 24 miljardi USD
2. Aleksejs Mordašovs, "Severstaļ" – 18,5 miljardi USD
3. Mihails Prohorovs, "ONEKSIM" grupa – 18 miljardi USD
4. Vladimirs Potaņins, "Interros" – 17,8 miljardi USD
5. Ališers Usmanovs, "Metaloinvest", "Mail.ru Group" – 17,7 miljardi USD
6. Oļegs Deripaska, "Bazovij Element" – 16,8 miljardi USD
7. Mihails Fridmans, "Alfa Grup" – 15,1 miljards USD
8. Vagits Alekperovs, "Lukoil" – 13,9 miljardi USD
9. Romāns Abramovičs, investīcijas – 13,4 miljardi USD
10. Viktors vekselbergs, "Renova" – 13 miljardi USD

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!