Eiropas līderi Polijas prezidenta Broņislava Komorovska vadībā ceturtdien sapulcējās Gdaņskā, lai pusnakts ceremonijā pieminētu Otrā pasaules kara noslēguma 70. gadadienu.

Ceremonija notika Vesterplatē, kur 1939. gada septembrī tika raidīti pirmie kara šāvieni.

Gadadiena nedēļas nogalē tiks pieminēta arī daudzviet citur pasaulē, tostarp Krievijā. Tur tā tiks atzīmēta 9. maijā ar vērienīgu militāro parādi, kuru vairums rietumvalstu līderu gan neapmeklēs. Krievijas un Rietumu attiecībās turpinās sastingums Krimas aneksijas un Austrumukrainā izvērstās agresijas dēļ.

Ceremonijā Vesterplatē galvenais elements bija Komorovska runa, ziņo Polijas Radio.

Komorovskis norādīja, ka Otrais pasaules karš sākās ar divu totalitāru režīmu līderu - Staļina un Hitlera - sadarbību.

Nacistiskā Vācija Polijā iebruka 1939. gada 1. septembrī - nedēļu pēc Molotova-Rībentropa pakta parakstīšanas -, bet Padomju Savienība - 17.septembrī.

Prezidents sacīja, ka uzvara pār nacistisko Vāciju neatnesa brīvību, bet tās vietā atnesa komunismu un dzelzs priekškaru. Šī sašķeltība beidzās ar reģiona integrāciju Eiropas Savienībā (ES), viņš piebilda.

Komorovskis arī vairākkārt norādīja uz pašreizējo situāciju Eiropā un kritizēja Krieviju par robežu mainīšanu ar Krimas aneksiju.

Viņš sacīja, ka kaut kas tāds nav darīts kopš 1939. gada, un uzsvēra, ka to nedrīkst akceptēt.

Otrā pasaules kara noslēguma 70.gadadienas pasākumus Gdaņskā apmeklēja arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, kā arī vairāku valstu, arī Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Lietuvas, Rumānijas un Ukrainas, prezidenti.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko Gdaņskā norādīja, ka iespējams atrast paralēles starp pagātnes notikumiem un pašreizējo situāciju Eiropā.

"Lūdzu nelolojiet ilūzijas, mēs nevaram atļauties piedzīvot vēstures atkārtošanos. Aneksija un invāzija, par ieganstu minot etnisko minoritāšu aizstāvēšanu, kārdinājums pievērt acis, Eiropas solidaritātes iziršana. Tas viss var kļūt par jaunu realitāti atkarībā no Eiropas izvēles," norādīja Porošenko.

"Eiropas Savienība saskaras ar visgrūtāko izaicinājumu tās vēsturē. Pārbaudi tās vienotībai, tās solidaritātei, tās pamata principiem," piebilda Porošenko.

Ukrainas prezidents nosodīja Rietumu īstenoto "nomierināšanas politiku" pret Krieviju un gaidāmās 9. maija Uzvaras dienas svinībās Maskavā nodēvēja par "cinisma parādi".

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pirms ceremonijas Vesterplatē tikās ar Porošenko un Komorovski.

ANO paziņojumā teikts, ka, runājot par Ukrainas konfliktu, Bans aicinājis puses ātri un pilnībā īstenot visus pasākumus, par kuriem tika panākat vienošanās Minskas sarunās.

Vēlāk Otrā pasaules kara notikumiem veltītā konferencē Bans sacīja, ka šai gadadienai ir īpaša nozīme ANO, jo Apvienotās Nācijas tika dibinātas uz šī postošā kara pelniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!