Foto: AFP/Scanpix

Uzrunājot tūkstošiem ticīgo, kas svētdien bija pulcējušies uz viņa svinēto Lieldienu Misi Svētā Pētera laukumā Romā, kā arī tai sekojošo tradicionālo uzrunu “Urbi et Orbi” (“Pilsētai un pasaulei”), pāvests Francisks aicināja izbeigt karus un jebkuru konfliktu, tostarp Ukrainā, Sīrijā un Āfrikā, vēsta ārvalstu mediji.

Pāvests savā uzrunā pievērsās cilvēku ciešanām konfliktu skartajos reģionos, kā arī nosodīja milzu izšķērdību, kas valda pasaulē, kurā daudzi cieš badu.

"Mēs Tevi lūdzam, Kungs Jēzu, dari galu visiem kariem un ikvienam konfliktam, vienalga, lielam vai mazam, senam vai tādam, kas tikko radies," lūdza pāvests, pieminot konfliktus Sīrijā, Irākā, Centrālāfrikas Republikā, Nigērijā, Dienvidsudānā, izraēliešu un palestīniešu konfliktu, kā arī saspīlējumu Venecuēlā un Ukrainā.

Viņš lūdza Dievu "palīdzēt mums pārvarēt bada postu, ko pasliktina konflikti un neaptveramā izšķērdība, par kuru mēs bieži esam atbildīgi".

"Kungs, mēs lūdzam Tevi visu zemes cilvēku vārdā, Tu, kas esi uzveicis nāvi, dāvā mums savu dzīvi, dāvā mums mieru," sacīja pāvests.

Pāvests uzrunājot ticīgos, sacīja, ka katrā cilvēciskajā situācijā, kuru iezīmē vājums, grēks un nāve, Labā vēsts nav tikai vārds, bet ir nesavtīgas un uzticīgas mīlestības liecība, iziešana no sevis. "Mīlestība ir stiprāka, Mīlestība dāvā dzīvību, Mīlestība liek cerībai uzplaukt tuksnesī," izteicās pāvests.

"Dari mūs spējīgus aizstāvēt neaizsargātos, īpaši bērnus, sievietes un sirmgalvjus, kuri nereti ir pakļauti ekspluatācijai un atstumtībai, dari, lai mēs varētu dziedināt ebolas vīrusa epidēmijas skartos brāļus, kā arī rūpēties par daudzu citu slimību piemeklētajiem," lūdza pāvests.


Viņš arī lūdza mierināt to, kuri svētdien nevar svinēt Lieldienas kopā ar saviem mīļajiem, stiprināt tos, kuri ir atstājuši savas zemes, lai dotos uz citām vietām, cerot uz labāku nākotni, cieņas pilnu dzīvi un nereti arī iespēju brīvi atzīt savu ticību.

"Lai Tava augšāmcelšanās apgaismo un iedvesmo miera iniciatīvas Ukrainā, lai visas ieinteresētās puses, starptautiskās sabiedrības atbalstītas, censtos novērst saspīlējumus un veidot valsts nākotni vienotības un dialoga garā," aizlūdza pāvests Francisks.

Sv. Pētera laukumā bija pulcējušies ap 150 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!