Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien Ukrainas parlamentā sākusies pamatīga jezga, kad opozīcijas deputāti centušies izjaukt 2014. gada budžeta pieņemšanu, vēsta laikraksts "The Guardian".

Opozīcija nebija apmierināta ar sociālā budžeta samazinājumu, kā arī bija solījusi izjaukt balsojumu, ja valdība neuzklausīs protestējošos iedzīvotājus, kuri, saniknoti par prezidenta lēmumu neparakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES), Kijevas centrā rīko demonstrācijas jau kopš novembra beigām.

Opozīcijas deputāti bloķēja parlamenta tribīnes, tomēr koalīcijai budžetu ar 3.6 procentu deficītu izdevās pieņemt, organizējot balsojumu ar rokas pacelšanu.

Tāpat valdošajai Reģionu partijai izdevās pieņemt izmaiņas, kas ļauj parlamentam izlemt, vai deputātam ir atņemama imunitāte. Iepriekš tas vispirms bija jāapstiprina arī parlamenta komisijai, ziņo radio "Brīvā Eiropa".

Tagad dažiem likumdevējiem būs "bailīgi būt par varoņiem bez parlamentārā mandāta", paziņoja Reģionu partijas līderis Arsenijs Jefremovs.

Opozīcija pauž viedokli, ka koalīcija ar šo soli nodrošināt iespēju vajāt opozīcijas deputātus.

Jau vēstīts, ka trešdien Kijevas tiesa aizliedza protestu rīkošanu galvaspilsētas centrā.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!