Foto: AP/Scanpix

Dienvidkorejā otrdien ir noslēgušās divus mēnešus ilgušās ar ASV kopīgās militārās mācības "Foul Eagle", kuras tik ļoti sakaitināja Ziemeļkoreju, kas februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu un ar savu kareivīgo retoriku, un kodoluzbrukuma draudiem radīja milzīgu spriedzi reģionā.

"Mācības ir galā, bet Dienvidkorejas un ASV militāristi turpinās novērot iespējamās Ziemeļu provokācijas, to skaitā raķetes palaišanu," atsaucoties uz Dienvidkorejas aizsardzības ministriju, vēsta raidsabiedrību BBC.

Vērienīgajās mācībās līdzās Dienvidkorejas karavīriem piedalījās aptuveni 10 000 amerikāņu. Manevri notika uz zemes, jūrā un gaisā. Phenjana savā kaimiņvalstī katru gadu notiekošās mācības uzskata par savu apdraudējumu, tikmēr ASV un Seula norāda, ka tām ir aizsardzības raksturs.


Demonstrējot ASV iespējas pienācīgi reaģēt uz Ziemeļkorejas iespējamiem draudiem, pār Dienvidkoreju mācību laikā pārlidoja divi ASV stratēģiskie "B-2" bumbvedēji, kas mēroja aptuveni 20 000 kilometru ceļu no ASV uz Dienvidkoreju un atpakaļ.

Tāpat Korejas pussalas dienvidu daļu pārlidoja kodolieroču transportēšanai piemēroti ASV bumbvedēji "B-52".

Paaugstināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma februārī, pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas. Vārdos kareivīgos Ziemeļu līderus saniknoja arī ASV un Dienvidkorejas gadskārtējās militārās mācības. Phenjana vairākas reizes piedraudēja ar kodoluzbrukumiem ASV, Dienvidkorejai un Japānai.

Spriedzi reģionā ir ievērojami palielinājušas ziņas, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Uz mobilajām palaišanas iekārtām uzstādītās vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan" var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

17. aprīlī Phenjana izvirzīja virkni priekšnosacījumu, to skaitā ANO sankciju atcelšanu, lai varētu sākt ASV un Dienvidkorejas piedāvātās sarunas konflikta risināšanai, dodot norādes, ka spriedze reģionā mazinās.

ASV atbildēja, ka gaida "skaidrus signālus", ka Ziemeļkoreja pārtrauks savas kodolieroču aktivitātes.

Ziemeļkoreja bieži ir lietojusi draudus, lai panāktu piekāpšanos no ASV un Dienvidkorejas puses, bet vēlāk atkal atsākusi savas provokatīvās darbības un draudus. ASV un Dienvidkoreja pēdējās dienās ir izteikušās, ka šis nebeidzamais aplis vienreiz ir jānoslēdz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!