Foto: AFP/Scanpix
Francijā 65 gadu vecumā miris nelielās Rietumāfrikas valsts Gvinejas – Bisavas prezidents Malams Bacaji Sanha, informē ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz avotiem Francijas valdībā.

Pērn decembrī tika paziņots, ka Gvinejas – Bisavas prezidents ievietots slimnīcā Francijā un mediķi viņam izraisījuši mākslīgās komas stāvokli, lai atvieglotu ārstēšanu. Mediji vēstīja, ka Sanham ir dažādas saslimšanas, taču lielākās problēmas rada cukurslimība.

Sanha kļuva par Gvinejas – Bisavas prezidentu 2009.gadā pēc valsts apvērsuma mēģinājuma. Viņš vadīja valsti arī no 1999.gada maija līdz 2000.gada februārim.

2009.gadā Gvinejā – Bisavā tika nogalināts pirmais šīs valsts demokrātiski ievēlētais prezidents Žuans Bernards Vijeira. Pēc viņa nāves militāristi mēģināja valstī sarīkot apvērsumu. Pēc tam prezidenta vēlēšanās uzvarēja Sanha, kas pārstāv valsts ietekmīgāko politisko spēku – Gvinejas–Bisavas un Zaļā raga salu neatkarības afrikāņu partiju, kurai ir vairākums parlamentā.

Gvinejā-Bisavā, kas 1974.gadā pasludināja neatkarību no Portugāles, ir notikuši daudzi valsts apvērsumi, armijas dumpji un politiskas slepkavības. Šī valsts arī kļuvusi par narkotiku tirdzniecības centru, it īpaši kokaīna tranzītā no Dienvidamerikas uz Eiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!