Foto: EPA/LETA
Francijas apelāciju tiesa ceturtdien atcēla zemākas instances tiesas spriedumu atzīt par kriminālatbildīgu ASV aviokompāniju "Continental Airlines" 2000.gadā notikušajā traģēdijā, kad no "Continental" lidmašīnas atdalījies metāla gabals nokrita uz skrejceļa un izraisīja virsskaņas lidmašīnas "Concorde" avāriju.

Tiesa arī atcēla lidsabiedrībai piespriesto 200 tūkstošu eiro (140 tūkstošu latu) naudassodu un "Continental" darbiniekam Džonam Teiloram piespriesto 15 mēnešu ilgo nosacīto cietumsodu par neatbilstošas titāna detaļas izgatavošanu un uzstādīšanu.

Tomēr tiesa atstāja spēkā lēmumu, ka "Continental" ir jāmaksā Francijas nacionālajai aviokompānijai "Air France", kurai piederēja avarējusī lidmašīna "Concorde", viena miljona eiro (700 tūkstošu latu) soda nauda.

Spriedums, kura pārsūdzību izskatīja apelācijas tiesa, tika pieņemts 2010.gada decembrī.

2000.gada jūlijā notikušo aviokatastrofu izraisīja "Continental" lidmašīnai DC-10 nokritis metāla gabals, kas pārdūra "Air France" lidmašīnas "Concorde" riepu, izraisot aizdegšanos tās degvielas tvertnē. Virsskaņas lidmašīnai "Concorde" nogāžoties Parīzes piepilsētā Gonesē neilgi pēc izlidošanas no Šarla de Golla lidostas, gāja bojā 109 cilvēki lidmašīnā un četri uz zemes.

Šī katastrofa veicināja lēmuma pieņemšanu par lidmašīnu "Concorde" ekspluatācijas izbeigšanu. 2003.gadā aviolaineri "Concorde" veica savus pēdējos reisus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!