Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kas piektdien slimnīcā Ukrainas pilsētā Harkovā apmeklēja bijušo šīs valsts premjerministri Jūliju Timošenko, kurai ir piespriests septiņu gadu cietumsods, brīdināja Ukrainas vadību, ka Eiropas uzticība Ukrainai izsīkst un Ukrainas Eiropas perspektīva kļūst aizvien miglaināka.

"Eiropas uzticība Ukrainai izsīkst. Iespējas mainīt sarežģīto situāciju ir, taču tikai no pašiem ukraiņiem ir atkarīgs, vai viņi tās izmantos, vai izvēlēsies ceļu, lai tuvinātos ar Eiropu vai pašizolācijas ceļu," teikts Lietuvas prezidenta kancelejas paziņojumā presei.

Ukrainas varas iestāžu lēmums pārvest Timošenko uz slimnīcu un ļaut viņu izmeklēt Vācijas mediķiem, pēc Lietuvas prezidentes teiktā, ir pozitīva zīme, taču tas ir tikai pirmais solis ceļā uz Eiropas vērtību izvēli. Grībauskaite uzsvērusi, ka cieņa pret cilvēktiesībām, likuma varu un demokrātiskajām vērtībām ir Ukrainas integrācijas Eiropā galvenie nosacījumi.

"Ukrainas Eiropas perspektīva tiks vērtēta pēc tā, kā tiek ievērotas Timošenko tiesības saņemt adekvātu medicīnisko palīdzību, kāda būs izturēšanās pret citiem ieslodzījumā esošajiem opozīcijas līderiem, kā tiek ievērotas cilvēktiesības un veiktas iekšējās reformas," minēts Lietuvas prezidenta kancelejas paziņojumā.

Grībauskaite piektdien tikās ar Timošenko Ukrainas valsts dzelzceļa uzņēmuma "Ukrzaļizņica" centrālajā klīniskajā slimnīcā Harkovā, pie kuras ar plakātiem bija sapulcējušies vairāki simti Timošenko atbalstītāju, bet piektdienas vakarā galvaspilsētā Kijevā viņai ir paredzēts tikties ar Ukrainas premjeru Viktoru Janukoviču.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Grībauskaite ieradīsies Ukrainā uz Centrāleiropas valstu samitu, kas bija plānots ceturtdien un piektdien Jaltā, bet, tā kā liela daļa uz samitu uzaicināto prezidentu to boikotēja, protestējot pret izturēšanos pret Timošenko, samits tika atcelts. Tā vietā Janukovičam piektdien Kijevā ir atsevišķas tikšanās ar Lietuvas, Moldovas, Polijas un Slovākijas prezidentiem.

51 gadu vecā Timošenko no 20.aprīļa līdz 9.maijam bija pieteikusi badastreiku, jo, pārvietojot no cietuma uz slimnīcu, pret viņu ticis lietots fizisks spēks un viņai uz ķermeņa radušies asinsizplūdumi. Ukrainas ekspremjere jau ilgstoši sūdzas par veselības problēmām – viņai sāpot mugura. Bijusī Ukrainas premjere apgalvo, ka cietuma apsargi viņu sita, pirms 20.aprīļa vakarā muguras sāpju dēļ pārveda no cietuma uz slimnīcu. Jau 22.aprīlī viņa tika nogādāta atpakaļ kolonijā.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu. Pagājušajā mēnesī pret viņu sākās jauna tiesas prāva saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU).

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, ko paredzēts parakstīt ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies aiz restēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!