Foto: AFP/Scanpix
Prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien, atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem, uzvaru svin bijušais armijas ģenerālis Oto Peress - Molina, kurš ir labējās Patriotiskās partijas līderis, pirmdien informē aģentūra AFP.

Pēc 90 % balsu saskaitīšanas 61 gadu vecais Peress-Molina ieguvis 55% balsu, bet 41 gadu vecais centriskās Atjaunotās demokrātiskās brīvības partijas vadītājs un biznesmenis Eduardo Baldisons - 45%. Press - Molina jau paziņojis par savu uzvaru un pateicies vēlētājiem.

Bijušais militārā izlūkdienesta vadītājs ir pirmais no armijas virsnieikiem, kas nonācis prezidenta amatā pēc demokrātiskām vēlešanām.

Viņa priekšvēlēšanu programmā uzsvars tika likts uz organizētās noziedzības apkarošanu.

Gvatemalas līdzšinējais prezidents Alvaro Koloms vairs nevarēja kandidēt, jo bija pavadījia amatā divus termiņus pēc kārtas. Par vēlmi turpināt vīra uzsākto politiku paziņoja viņa sieva Sandra Toresa. Tā kā kosntitūcija liedz par prezidentu kļūt līdzšinējā valsts galvas radiniekiem, pāris pat iesniedza šķiršanos. Tomēr Gvatemalas Konstitucionālā tiesa aizliedza Toresai kandidēt vēlēšanās.

Molina bija viens no inciiatoriem kampaņai, lai bijusī Pirmā lēdija nekļūst par prezidenta kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!