Foto: stock.xchng
Gvinejas-Bisavas armija, kas ir sarīkojusi militāru apvērsumu, ceturtdienas vakarā ir aizturējusi premjerministru un prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas uzvarētāju Karlušu Gomišu un prezidenta pienākumu izpildītāju Raimundu Perreiru.

Par to piektdien aģentūrai AFP pastāstīja Gomiša sieva Salome Gomiša un viens Perreiras miesassargiem.

Jau ziņots, ka Gvinejas-Bisavas armija ceturtdienas vakarā sāka valsts apvērsumu, uzbrūkot premjerministra rezidencei, aizturot vairākus politiķus un ieņemot valdošās partijas mītni un valsts radio.

Pučisti paziņojuši, ka apvērsumu rīko, jo uzzinājuši, ka Gomišs un Perreira parakstījuši slepenu vienošanos ar Angolu, kas paredz leģitimizēt Angolas karaspēka klātbūtni valstī un izmantot to Gvinejas-Bisavas valdības aizsardzībai krīzes laikā. Gvinejā-Bisavā ir dislocēti 200 Angolas karavīri, bet ar to ir neapmierināta Gvinejas-Bisavas armija.

Valsts galvaspilsētas Bisavas ielās pēc tumsas iestāšanās bija dzirdami šāvieni un raķešgranātu zalves. Pučisti uzbruka Gomiša rezidencei, un, pēc ciņa sievas teiktā, aizveduši Gomišu sev līdzi automašīnā.

"Tai uzbruka ar raķešgranātām, un mēs bijām spiesti atkāpties," sacīja policists, kurš bija apsargājis premjera rezidences ēku.

Pēc Perreiras miesassarga stāstītā, pučisti ieradušies pie Perreiras mājās. Prezidenta pienākumu izpildītajs atvēris viņiem durvis un karavīri aizveduši viņu sev līdzi.

Pučisti Gomišu, Perreiru un citus aizturētos politiķus aizveda uz armijas štābu Amuras pilsētā.

Karavīri grupās pa četriem vai pieciem, bruņojušies ar raķešmetējiem, raķešgranātām un Kalašņikova automātiem, patrulēja Bisavas galvenajās ielās. Viņi atradās arī pie ANO biroja un ārvalstu vēstniecībām.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā savienība (ECOWAS) nosoda šo valsts apvērsuma mēģinājumu, paziņoja Kotdivuāras ārlietu ministrs Daniels Kablans-Dunkans.

Gvinejā-Bisavā 18.martā notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta un 29.aprīlī ir paredzēta otrā kārta. Opozīcija, kuru vada eksprezidents Kumba Jala, kas pēc pirmajā kārtā iegūto balsu skaita ir otrajā vietā, ir nosaukusi pirmās kārtas rezultātus par viltotiem un aicinājusi boikotēt otro kārtu.

Karlušs Gomišs pirmajā kārtā ieguva 48,9% balsu, bet Kumba Jala - 23,26%. Prezidenta vēlēšanu otrās kārtas kampaņu bija paredzēts sākt piektdien, un tā notiktu līdz 27.aprīlim.

Vēlēšanas tika rīkotas pēc tam, kad Gvinejas-Bisavas prezidents Malams Bakajs Sanja janvārī nomira pēc ilgas slimības.

Gvinejā-Bisavā, kas 1974.gadā ieguva neatkarību no Portugāles, pastāvīgu konfliktu dēļ starp valsts varu un armiju nevienam prezidentam nav izdevies palikt amatā visu pilnvaru termiņu. Trīs prezidenti tika gāzti, un 2009.gadā toreizējais prezidents tika noslepkavots.

ANO Drošības padome pagājušo sestdien aicināja Gvinejas-Bisavas prezidenta vēlēšanu kandidātus un vēlētājus izrādīt savaldību pirms otrās kārtas. Drošības padome aicināja valsts politiskos līderus "atrisināt savus strīdus atbilstoši konstitucionālajai kārtībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!