Radikālās palestīniešu kustības "Hamas" iekšlietu ministrs Fati Hammads otrdien ļāva noprast, ka Gazas joslu pārvaldošā islāmistu vadītā valdība varētu drīzumā organizēt obligāto militāro iesaukumu, lai gan viņa pārstāvis ministra paziņojumu vēlāk centās notušēt.

Atklājot jaunu treniņnometni Gazas joslas ziemeļos, Hammads sacīja, ka valdība ir "atvērusi durvis brīvprātīgam iesaukumam, bet drīzumā - arī obligātam iesaukumam".

Viņš piebilda, ka šī iesaukuma mērķis ir "palielināt visu kārtu palestīniešu, arī sieviešu, skaitu [drošības spēkos], lai varētu cīnīties pret turpmākām izraēliešu agresijas izpausmēm".

Iekšlietu ministrijas pārstāvis vēlāk noliedza ziņas par jebkādiem plāniem ieviest obligāto iesaukumu, norādot, ka iesaukšana "vēl arvien paliks brīvprātīga un tā nebūs obligāta visiem pilsoņiem, lai kāda būtu to (politiskā) piederība".

Tomēr viņš apstiprināja, ka ministrija ir izveidojusi komisiju, kas pēta ar rekrutēšanu saistītus jautājumus.

Kustības "Hamas" kontrolētajos drošības spēkos Gazā dienē vairāk nekā 20 tūkstoši karavīru, un vietējās ekonomikas sabrukums, kuru izraisījusi četrus gadus ilgusī Gazas joslas blokāde, tikai vairojis brīvprātīgo pieplūdumu.

Izraēla pagājušajā mēnesī atviegloja blokādi, un tagad pāri robežai ir atļauts pārvadāt visa veida civilās kravas, taču faktiskais eksporta preču trūkums joprojām bremzē Gazas joslas ekonomikas atveseļošanos.

"Hamas" pārvaldītajā teritorijā dzīvo 1,5 miljoni cilvēku, no kuriem pirms blokādes atvieglošanas 40% bija bezdarbnieki, bet 80% - atkarīgi no starptautiskās palīdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!