Foto: AP/Scanpix
Afganistānas Rietumu provincē Herātā talibu kaujinieki naktī no ceturtdienas uz piektdienu uzbrukuši ASV konsulātam – uzbrukumu atklājis spridzinātājs pašnāvnieks, bet pēc tam vairāki citi kaujinieki atklājuši uguni.

Apšaudē nogalināti afgāņu policisti un konsulāta apsardzes darbinieks, bet ievainoti septiņpadsmit civiliedzīvotāji, kuru vidū ir arī sievietes un bērni, ziņo BBC. Tāpat bojā gājuši septiņi uzbrucēji.

Afganistānas armijas pārstāvis BBC teicis, ka sākotnējā sprādziena rezultātā bojātas aizsarkonstrucijas, kas aizsargā konsulāta ārējo perimetru, tādējādi dodot uzbrucējiem iespēju sākt konsulāta apšaudi.

Uzbrukums sācies, kad pie konsulāta ieejas piebraukusi kravas automašīna ar kaujiniekiem, kas atklājuši uguni pa apsardzi un vārtiem. Pēc brīža automašīna eksplodējusi, bojājot centrālos vārtus, ziņo aģentūra "Sky News".

Vēl pēc brīža pie konsulāta vārtiem eksplodējusi uzbrucēju apvidus automašīna.

Apšaude kādu laiku turpinājusies, taču visi uzbrucēji gājuši bojā. Incidentā amerikāņi nav cietuši, taču konsulāta personāls apšaude laikā bijis iesprostots telpās.

Herātā, kas atrodas netālu no Irānas robežas, pēdējos mēnešos bijis samērā mierīgi.

Tiek pieļauts, ka uzbrukums veikts, "atzīmējot" 2001. gada 11. septembra uzbrukumus tā dēvētajiem Dvīņu torņiem un Pentagonam. Šie uzbrukumi kļuva par iemeslu, kādēļ NATO spēki iebruka Afganistānā.

var c="ulv";

Pēdējā laikā Afganistānā pieaudzis vardarbīgu uzbrukumu skaits, kuros bojā gājuši pārsvarā civiliedzīvotāji. Dažkārt tiek uzskatīts, ka "Taliban" ar šiem uzbrukumiem cenšas norādīt uz savu klātbūtni un pārbauda Afganistānas spēku gatavību nosargāt drošību.

NATO vadītā koalīcija atbildību par drošību Afganistānā jūnijā nodeva vietējo spēku rokās, kuru spēja patstāvīgi rīkoties nereti tiek apšaubīta. NATO spēku kaujas vienības no valsts paredzēts izvest līdz 2014. gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!