Foto: EPA/LETA
Cietumā ieslodzītais Krievijas naftas magnāts Mihails Hodorkovskis trešdien prognozējis asiņainu sacelšanos, ja netiks ierobežotas valsts krimināltiesu sistēmas pārmērības.

"Šo sprādzienu var izraisīt jebkas," avīzē "Ņezavisimaja Gazeta" raksta bijušais naftas kompānijas "Jukos" vadītājs un savulaik Krievijas bagātākais cilvēks Hodorkovskis.

"Vai nu šīs kriminālā sistēma tiks sagrauta (..), kam būs vajadzīgs valsts augstāko politisko līderu gribasspēks un apņēmīga rīcība, vai arī tās sagrāve notiks Krievijai tradicionālā veidā - no apakšas, ar asinsizliešanu."

Garā rakstā Hodorkovskis raksturo Krievijas miliciju, prokurorus, tiesnešus un cietumus kā sīkus gariņus milzīgajā sistēmā, kas ignorē apsūdzēto tiesības un bieži tiek izmantota, lai zagtu īpašumu no biznesmeņiem.

"Kamēr jūs neesat nokļuvis Sistēmas ķetnās, jūs neko par to nezināt. Sistēma būtībā ir vienots uzņēmums, kura darbības joma ir legalizēta vardarbība," raksta Hodorkovskis.

Raksts tika publicēts vienu dienu pirms Eiropas Cilvēktiesību tiesai Strasbūrā bija jāsāk izskatīt "Jukos" 98 miljardu dolāru (50,8 miljardi latu) vērtā sūdzība pret Krievijas valdību.

Hodorkovskis izcieš astoņu gadu cietumsodu par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, un tagad Maskavā notiek tiesas prāva saistībā ar jaunām apsūdzībām finanšu noziegumos, par kuriem viņam var piespriest brīvības atņemšanu vēl uz 22 gadiem.

Viņa atbalstītāji uzskata, ka viņš tika apcietināts par opozīcijas politisko partiju finansēšanu un nepakļaušanos Vladimira Putina politikai. Putins bija Krievijas prezidents, kad Hodorkovskis tika notiesāts 2005.gadā.

Savukārt Krievijas valdība apgalvo, ka Hodorkovskis esot vainojams smagos finanšu noziegumos saistībā ar pretrunīgi vērtētiem privatizācijas darījumiem deviņdesmitajos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!