Gāztā Irākas diktatora Sadama Huseina arestu apstiprinājis Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, svētdien ziņoja televīzija "Sky News".
Arī ASV ieceltās Irākas pagaidu Pārvaldes padomes vadītāja Ahmads Šalabi svētdien apstiprināja, ka ASV militārie spēki sagūstījuši gāzto Irākas prezidentu Sadamu Huseinu viņa dzimtajā pilsētā Tikrītā.

"Viņš tika izvilkts no pagraba," aģentūrai "Reuters" sacīja Šalabi.

Irākas pagaidu Pārvaldes padomes loceklis Nasīrs Kamels Čaderdži sacīja, ka par bijušā Irākas prezidenta arestu viņam paziņojis ASV ieceltais Irākas civilās administrācijas vadītājs Pols Bremers.

"Bremera kungs man teica, ka Sadams ir arestēts un uzaicināja mani viņu [Huseinu] šovakar apskatīt," televīzijai "Al Arabiya" pa tālruni sacīja Čaderdži.

Čaderdži informēja, ka viņam esot teikuši, ka sagūstīšanas laikā Tikrītā Huseinam bijusi mākslīgā bārda.

Sadams Huseins sestdienas vakarā apcietināts netālu no savas dzimtās Tikrītas pilsētas, svētdien apliecinājušas ASV amatpersonas.

Kā īpašā preses konferencē Bagdādē paziņoja ASV ieceltais Irākas civilais administrators Pols Brēmers, Sadams Huseins notverts 13. decembrī aptuveni pulksten 20.30 pēc vietējā laika. Viņš atrasts kādā zemē izraktā pagrabā nelielajā Adavras pilsētiņā 15 kilometrus uz dienvidiem no Tikrītas.

"Tirāns nu ir kļuvis par cietumnieku. Tā ir liela diena Irākas vēsturē," viņš piebildis. Zālē jau pirmie Brēmera vārdi tika uztverti ar gavilēm.

Pēc tam ASV spēku komandieris Irākā ģenerālleitnants Rikardo Sančess pastāstīja žurnālistiem, ka sagūstīšanas operācijas "Sarkanā rītausma" gaitā nav izšauts neviens šāviens un neviens nav cietis.

Pēc viņa teiktā, izlūkdienesta informācija par Sadama Huseina atrašanās vietu saņemta jau sestdienas rītā. Pārbaudītas divas iespējamās vietas. Sadams atrasts sēžot šaurā, aptuveni divus metrus dziļā pagrabā, ko Sančess nosauca par "zirnekļa ligzdu". Viņš nav pretojies un tūlīt bijis gatavs runāt ar saviem sagūstītājiem.

Operācijas gaitā arestēti arī divi Sadama līdzzinātāji. Pārmeklējot pagrabu, atrasti divi automāti AK-47, pistole un 750 000 dolāru.

Sančess piebilda, ka šobrīd Sadams atrodas apcietinājumā koalīcijas spēku apsardzībā, bet neizpauda konkrētu vietu.

Irākas Nacionālā Kongresa vadītājs Ahmads Čalabi aģentūrai "Reuters" paziņoja, ka Sadams Huseins tiks nodots tiesai. Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, kas viens no pirmajiem apliecināja ziņu par Sadama arestu, izteicies, ka bijušais Irākas līderis jātiesā savā dzimtenē.

Jāatgādina, ka kara Irākā tikai pagājušajā nedēļā tika izveidots tribunāls, kas izskatīs Huseina valdīšanas laikā izdarītos noziegumus. Kā izteikušās ASV amatpersonas, šis tribunāls varētu piespriest arī nāvessodus.

Kā savukārt sacījis šiītu Irākas Islama revolūcijas augstākās padomes pārstāvis Aamars al Hakims, "Sadamam jāsaņem, ko viņš pelnījis". "Ceru, ka viņam taisnīgā tiesā tiks piespriesti simtiem nāvessodu, jo viņš atbildīgs par visiem Irākā notikušajiem slaktiņiem un noziegumiem," piebildis al Hakims.

Žurnālistiem tika parādīti videoieraksti, kurā redzams minētais pagrabs, kā arī pats Sadams Huseins, kam tiek izdarīta medicīniskā apskate. Šajos kadros bijušo Irākas līderi nebija grūti atpazīt, lai gan šai laikā viņš noaudzis ar biezu, pinkainu bārdu un stipri novājējis. Tūlīt pēc tam bārda viņam nodzīta, atstājot vienīgi ūsas un tā atdodot viņam agrāko pazīstamo veidolu.

Uz žurnālistu jautājumu par to, kādu iespaidu Sadams atstājis aresta brīdī, ģenerālis Sančess atbildēja: "Viņš izskatījās noguris un pilnībā samierinājies ar savu likteni." Tomēr aizturētā veselības stāvoklis esot labs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!