Foto: AFP/Scanpix
Japānas varas iestādes martā zemestrīces un cunami dēļ notikušās "Fukušima 1" atomelektrostacijas (AES) avārijas laikā reaģēja lēnāk, nekā tas bija nepieciešams, teikts Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojumā, vēsta "RIA Novosti".

Televīzijas kanāls NHK ziņoja, ka IAEA eksperti, kas Japānā inspekcijas misijā uzturējās maija nogalē, aicināja valdību pastiprināt pasākumus pret dabas stihiju postījumiem.

Aģentūra ziņojumā arī atzīmēja, ka Japānas speciālisti kļūdaini novērtēja "Fukušima 1" izpostījušā cunami mērogu. Aģentūra iesaka Japānai pārskatīt pārvaldes struktūru, lai neatliekami lēmumi būtu pieņemti pēc iespējas īsākā laikā.

Oficiāli IAEA inspekcijas rezultātus prezentēs pirmdien, bet 20. – 24. jūnijā Vīnē notiks starptautiskā konference, kas veltīta notikumiem "Fukušima 1" AES.

Jau ziņots, ka negadījums " Fukušima - 1" novērtēts ar augstāko - septīto avārijas pakāpi. Tik augstu novērtējumu līdz šim izpelnījusies Černobiļas AES avārija 1986. gadā. Toreiz apkārtējā vidē nonāca vairāk nekā pieci miljoni terebekerelu liels piesārņojums.

Japānā 11.martā notika 9,0 balles spēcīga zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. TEPCO atzinusi, ka pirmajā energoblokā kodoldegvielas stieņi ir pilnībā izkusuši un nogrimuši reaktorā iesūknētajā ūdenī, savukārt vēl divos reaktoros situācija ir neskaidra.

"Fukušima - 1" AES avārija lika evakuēt vairāk nekā 200 000 cilvēkus no 30 kilometru zonas ap staciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!