Foto: DELFI.ee
Pērn jūnijā notikusī vārdu kauja mikroblogošanas vietnē "Twitter" starp Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un  Nobela prēmijas ekonomikā ieguvēju Polu Krugmenu par Igaunijas īstenotajiem taupības pasākumiem tiks iestudēta operā, trešdien paziņoja ASV komponists  Jūdžins Birmans.

"Mūsu īsās operas [Igaunijas dziedātājas] Irisas Ojas un Tallinas Kamerorķestra diriģenta Risto Josta vadībā izpildījumā pirmatskaņojums gaidāms Tallinas mūzikas nedēļas laikā 7.aprīlī," teica Birmans, kas sešu gadu vecumā no Rīgas pārcēlās uz dzīvi ASV.

Operai būs divas daļas, un tajā tiks izmantotas divas balsis - Ilvesa un "New York Times" komentētāja Krugmena.

""Nostra Culpa" (no latīņu valodas - "Mūsu vaina") ir īss 16 minūtes garš operas darbs, kas atspoguļo mūžsenās ekonomikas nesaskaņas par taupību pret stimulēšanu," stāstīja operas libreta autors žurnālists Skots Dīls.

"Drāma nav tikai par lietas būtību, kas ir raksturīgi dramatiska, bet gan par to, ka stāsts starp profesoru Krugmenu un prezidentu Ilvesu ir kas tāds, kas ietekmē tik daudzus cilvēkus Eiropā, ASV, visā pasaulē," skaidroja Dīls.

"Finanšu krīze ietekmēja bagāto un nabadzīgo dzīves, bet stāsts par to, kā mēs to pārvarējām, vēl tiek rakstīts. Mūzika var būt nozīmīga daļa, par to domājot, tādu lomu mūzika vēsturē ir spēlējusi daudz," viņš norādīja.

Jau vēstīts, ka plašu rezonansi izraisīja Ilvesa reakcija uz Krugmena blogā jūnija sākumā ievietoto ierakstu ar nosaukumu "Igauņu rapsodija". Rakstam bija pievienota diagramma ar Igaunijas IKP dinamiku kopš 2007.gada. To komentējot, Krugmens rakstīja: "Tātad, šausmas - depresijas līmenis, nogāšanās, kam seko ievērojama, bet joprojām nepabeigta izaugsme. Acīmredzot, tad jau labāk nekāda izaugsme - bet vai šis ir tas, kas sniedz ekonomikas triumfu?"

Uz šo rakstu Ilvess, kas tolaik bija valsts vizītē Latvijā, atbildēja ar vairākiem ierakstiem "Twitter".

"Rakstīsim par kaut to, par ko mēs neko nezinām un būsim pašapmierināti, valdonīgi un augstprātīgi labvēlīgi: galu galā viņi taču ir tikai melnstrādnieki. Šķiet, ka Nobela prēmija ekonomikā nozīmē, ka vari dogmatizēt par fiskāliem jautājumiem un pasludināt manu valsti par novārtā pamestu zemi. Droši vien tā ir sacensība starp Prinstonu un Kolumbiju," pieļāva Igaunijas prezidents, acīmredzot ar to domājot mūžīgo sacensību starp divām no pasaules prestižajām universitātēm - Kolumbijas Universitāti, kur izglītību ieguva Ilvess, un Prinstonas Universitāti, kur Krugmens ir ekonomikas profesors.

"Bet, protams, ko gan mēs zinām? Mēs dumji un muļķīgi austrumeiropieši. Tumsoņas. Kādu dienu mēs arī sapratīsim. Nostra culpa [mūsu vaina]. "Uzka*āsim austrumeiropiešiem: viņi slikti runā angliski, viņi neatbildēs un viņi patiešam dara, par ko ir vienojušies, un pārvēl valdības, kas bijušas atbildīgas," ironisks bija Ilvess.

Savukārt vairāki Igaunijas ministri vēlāk norādīja, ka Krugmens savā ekonomikas teorijā atbalsta stingru valsts iesaisti ekonomikā krīzes apstākļos, radot sociālās darbavietas un subsidējot uzņēmējdarbību. Igaunija nerīkojas saskaņā ar Krugmena teoriju, tomēr ir atguvusi ekonomikas izaugsmi un tas rada Krugmenam problēmas, pauda Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu.

Savukārt finanšu ministrs Jirgens Ligi norādīja, ka Krugmens ir kļuvis par ASV prezidenta Baraka Obamas īstenotās politikas popularizētāju un aizstāvi. Viņš akcentēja arī, ka ASV budžeta bilanci varot salīdzināt ar Grieķijas budžeta bilanci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!